El carrilet més didàctic

El carrilet més didàctic

Sant Feliu de Guíxols tancarà l’any del 125è aniversari de la primera circulació del carrilet, el servei regular de tren que des del 1892 fins al 1969 el va connectar amb Girona, amb una segona exposició més didàctica i centrada, d’una banda, en la petja de les infraestructures al municipi i, de l’altra, en el funcionament de les màquines de vapor i el rol dels personatges implicats en el seu funcionament. Després de l’estrena i pas de la primera mostra, elaborada conjuntament amb la resta de poblacions del traçat i itinerant, a l’antic hospital guixolenc van estrenar divendres A tota màquina!, amb jocs, maquetes i personatges que envoltaven el ferrocarril.

El format de l’exposició és un pèl més reduït, però mentre que la primera se centra més en els documents i el fil històric, aquest cop s’ha triat un format compatible amb els tallers per a escolars. La idea és recrear la fesomia de l’antiga infraestructura i la petja al municipi. Dues grans maquetes d’Ignasi Griñón, de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de les Comarques de Girona il·lustren la disposició dels edificis de l’antiga estació, amb l’edifici de viatgers, el magatzem de mercaderies i altres dependències avui reaprofitades com a escola pública. I la zona de càrrega i descàrrega de vaixells mercants del ramal que arribava fins al Tinglado del Port, ara centre d’interpretació del traçat i la via verda ciclista entre Olot i Sant Feliu. També són atractives les miniatures de material mòbil de Griñón, amb una composició de màquina, furgó de mercaderies i cotxe de passatgers. I altres rèpliques a escala elaborades per Josep Almar, d’una altra de les locomotores de vapor i de la dièsel que va funcionar a mitjan segle XX fent sobretot maniobres a la zona portuària.

A més de les aportacions de Griñón i Almar, un altre dels coneixedors de la línia, Néstor Sanchiz, i professionals dels centres educatius de la ciutat s’han implicat en la producció de la mostra, comissariada per Xavier Roca. Hi destaquen, per exemple, els recursos educatius per conèixer les característiques dels personatges, des de l’impulsor, Joan Casas, fins als caps d’estació, guardesses, revisors, maquinistes i el passatge de diferents categories. O un interactiu que, a més de recollir dades de la línia, permet jugar a maniobrar els comandaments d’una locomotora de vapor. L’accés a la mostra és gratuït i es podrà visitar fins al 3 de juny.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.