Menys zones de gandules i més petites el 2018 per guanyar platja a Sant Feliu

Menys zones de gandules i més petites el 2018 per guanyar platja a Sant Feliu

El govern municipal de Sant Feliu de Guíxols (de TSF, ERC i el PSC) restringirà, a partir del pròxim estiu, la presència de gandules i para-sols de lloguer en les dues platges principals de la població: a la de la badia guixolenca però, especialment, a la de Sant Pol. Així ho preveu el nou pla d’usos de platges per al 2018, aprovat per la junta de govern, en què “l’ocupació es reduirà de manera dràstica” a la meitat, ja que passaran dels 960 m² que els serveis ocupaven fins ara a només 480 m² entre totes dues platges, destaca el regidor de Platges i Medi Ambient, Salvador Calabuig.

A la pràctica, només se suprimirà una de les cinc concessions a Sant Pol –la més propera a la Taverna del Mar, que mantindrà la superfície perquè no caducava a finals d’aquest any–, però les altres tres zones, igual que l’única prevista platja de Sant Feliu, tindran un dret d’ocupació menor –dels 160 m² vigents fins ara a només 80 m², i un nombre màxim de 40 gandules, respecte a les 80 que es podien arribar a escampar fins ara en cada zona. La possibilitat d’escampar part de les gandules buides a primera hora arran de mar havia provocat queixes i conflictes els darrers estius, sobretot els caps de setmana i els dies de més afluència del mes d’agost. En alguns casos, hi van haver d’intervenir agents de la policia local, que van aixecar actes que van donar lloc a alguns requeriments oficials de l’executiu als concessionaris.

Més boies ecològiques

A banda de les gandules, Calabuig avança una altra mesura per garantir més espai a la platja, com és la supressió de guinguetes que no s’havien arribat a adjudicar en quedar desertes en el darrer concurs. I el reforç de les boies ecològiques –ancorades sense morts que malmetin la vegetació submarina– per facilitar el fondeig d’embarcacions recreatives sense ancoratge. N’hi haurà cinc més a la cala del Vigatà –on es passarà de 25 a 30 per pal·liar la saturació durant la temporada estival–, 6 de noves a sa Platjola –a prop del mateix indret en direcció cap a Tossa– i 2 més a llevant de la badia guixolenca, a cala Ametller.

Pel que fa als àmbits de les Sofreres i les Planetes, el pla manté sense canvis la instal·lació de boies específiques per a embarcacions de submarinistes. I a les Planetes demanaran a la capitania marítima la instal·lació de boies informatives sobre els valors naturals del fons marí, adreçades als usuaris de la via Brava de natació i practicants busseig amb tub respirador.

Finalment, el regidor també destaca que han suprimit la previsió d’un embarcador a la coneguda com a cala Peix, que havia de donar servei a la zona de bany i lúdica de l’hotel Alàbriga, però que han esborrat del mapa després que els responsables de l’establiment encara no hagin cursat la sol·licitud de la concessió.Més hores de socorrisme durant més setmanes

En el recent ple d’aprovació del pressupost, l’alcalde, Carles Motas, va avançar que l’any vinent s’allargarà el període de vigilància a les platges, que ara es prestava des de finals de juny fins a principi de setembre. Calabuig hi va afegir que en el nou concurs, convocat per als pròxims dos anys, també preveuen estirar l’horari dels socorristes, que al matí, per exemple, s’avançarà mitja hora, ja a partir de les 10 del matí. Respecte a l’aposta per fer més accessibles les platges, hi continuaran programant activitats a partir de les 8 del matí i ja hi tenen consignat un primer paquet de 25.000 euros en inversions per posar més passamans metàl·lics per ficar-se a l’aigua i sortir-ne, una pèrgola d’ombra i passeres de formigó a Sant Pol i dues cadires amfíbies més per al bany adaptat. Si amplien la despesa, contemplen equipament per a la mainada amb mobilitat reduïda, crosses amfíbies i altres recursos.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.