Arxiven la querella contra Nadal per Solius

Arxiven la querella contra Nadal per Solius

 

xgr023be002

Una jutgessa de Barcelona ha arxivat la causa oberta a l’exconseller de Política Territorial durant el tripartit, Joaquim Nadal, que estava acusat d’una suposada estafa a un promotor per ocultar-li que uns terrenys que li van oferir com a permuta a Santa Cristina d’Aro eren inundables. En una interlocutòria, la titular del jutjat d’instrucció número 25 de Barcelona acorda arxivar la querella per prevaricació i estafa presentada pel promotor immobiliari, tal com sol·licitava la Fiscalia, perquè enten que, malgrat que la decisió d’oferir la permuta va poder ser desencertada, no constituïa un delicte. Nadal va declarar com a investigat el novembre de 2014 arran d’aquest cas. La causa també ha quedat arxivada per l’exgerent de l’Institut Català del Sòl (Incasol) Emili Mas, que també estava imputat per prevaricació i estafa.

Nadal i Mas van ser imputats arran d’una investigació de la Guàrdia Civil per ordre de la jutge, després d’admetre a tràmit la querella presentada per la societat Varal Real Estate SL. Aquesta societat va denunciar que va ser estafada perquè el 2006 la Generalitat li va oferir com a permuta uns terrenys inundables a canvi de renunciar a construir un polígon al paratge natural de Solius, a Santa Cristina d’Aro.

L’empresari havia comprat el juliol de 2005 per sis milions d’euros una finca al sector del Molí d’en Reixach -que a l’abril d’aquell any s’acabava de definir com a zona urbanitzable industrial- per desenvolupar els seus plans industrials. No obstant això, el projecte de l’empresari es va topar amb una forta oposició veïnal i ecologista, per l’alt valor natural i paisatgístic de la zona on es volia aixecar el complex.

Finalment, l’11 d’octubre de 2006, l’empresari va signar un conveni amb l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro i l’Incasòl, en virtut del qual Varal venia a la Generalitat el 50% de la finca de la zona del Molí d’en Reixach per 7,5 millones d’euros, renunciant al desenvolupament industrial de la zona, i va adquirir a canvi drets urbanístics a la zona industrial de les Bernades, que van resultar ser inundables.

Abans de sol·licitar l’arxiu de la causa, la Fiscalia Anticorrupció va apuntar que es podia considerar “inicialment com a detonant” del canvi de postura de les administracions sobre el projecte industrial al Molí d’en Reixach el fet que una societat de l’empresari José Manuel Lara havia adquirit la finca Can Dalmau, pròxima a aquella zona. Nadal, que va declarar com a imputat davant la jutgessa el 2014, ha sostingut des que va transcendir la investigació que es va limitar a actuar en defensa dels ecologistes, i no de la familia Lara, ja que el va moure l’interès col·lectiu per protegir la integritat ambiental de la vall de Solius.

En la interlocutòria que arxiva la causa, la jutgessa Elena Carasol conclou que hi havia “suport normatiu” que avalava l’actuació administrativa investigada i adverteix que Varal coneixia que els terrenys de la permuta eren inundables, cosa que va ser “intranscendent” per a l’empresari. Per aquest motiu, la jutgessa estima que l’actuació investigada “va ser desencertada; però no constitutiva d’infracció penal”.

La jutgessa sosté que, segons la jurisprudència, “no n’hi ha prou doncs amb la mera il·legalitat de la resolució, que pot ser producte d’una interpretació errònia, equivocada o discutible, com en tantes ocasions succeeix, sinó que cal alguna cosa més. S’ha de tractar d’una il·legalitat flagrant i clamorosa de manera que, si existís algun dubte raonable sobre la legalitat o il·legalitat de l’acte, ha de descartar-se el delicte”, afegeix.

El querellant ja ha interposat unrecurs contra l’arxiu la causa i sosté que la societat “ha estat objecte d’un engany penalment rellevant”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.