III Curs Estiu Universitat de Girona, Salut a l’Àfrica actual

III Curs Estiu Universitat de Girona, Salut a l’Àfrica actual

El passat divendres 9 i dissabte 10 de setembre, es celebrà a Sant Feliu de Guíxols el III Curs d’Estiu de la Càtedra Martí Casals de la Universitat de Girona, que enguany ha tractat el tema de la Medicina i la Salut en el Món Rural: Àfrica i Europa des d’una Perspectiva Comparada. 

“Somos tan soberbios que vamos a África a dar lecciones, nunca a escuchar. Vamos a dar respuestas, no a hacer preguntas. Por eso, los africanos siguen siendo desconocidos”. Amb aquesta cita de l’antropòleg Lluís Mallart extreta de l’entrevista que li va fer El Periòdico el 25 de febrer de 2009, el Dr. Joaquim M. Puigvert i Solà – Director de la Càtedra- va inaugurar i clausurar un curs que va voler plantejar preguntes i obrir debats sobre la realitat actual de la sanitat a l’Àfrica. La multidisciplinarietat i rigor dels professors convidats, antropòlegs, metges, cooperants, representats de les principals universitats catalanes, farmacèutics, enginyers, historiadors, etc., va ajudar a fer visible la complexitat del sistema sanitari al tercer món i concretament al continent Africà.

 El fet de tenir entre el públic professionals de la salut en actiu, cooperants, estudiants, historiadors i antropòlegs, va enriquir considerablement el diàleg i el debat, donant lloc a reflexions interessants sobre realitats i problemàtiques actuals. Un dels objectius de la Càtedra Martí Casals i l’Espai del Metge i de la Salut Rural és oferir espais de diàleg i reflexió sobre problemàtiques a l’entorn de la salut i la medicina en el món rural i sobretot, que aquests debats i discussions generin una documentació escrita, en forma de publicació.  Al finalitzar les sessions, el Director de la Càtedra va avançar que el proper curs d’estiu tractarà sobre Salut, Aigua i Balnearis.

 Col·laboracions: els antropòlegs Lluís Mallart, Berta Mendiguren i Josep M. Comelles; els metges Ramon Dalmau, Cristina Soler, Albert Figueras i Àlex Lloberas; el farmacèutic Eduard Soler; l’enginyer Miquel Carrillo; els historiadors Narcís Torrent i Joaquim M. Puigvert; la presència de la Universitat de Girona a través de Rosa M. Tarradellas, Dolors Juvinya i Joaquim M. Puigvert;  la Universitat de Lleida a través del cirurgià i ex-rector Joan Viñas; i la Universitat Rovira i Virgili amb la presència de Josep M. Comelles, els Ajuntaments de la Vall d’Aro, amb la presència del Sr. Pau Casals i Caus, regidor de l’Àrea d’Història, Coneixement i Difusió de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, el Sr. David Prohías, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Platja d’Aro i la Sra. Eva Claret, Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro.

 Per més informació sobre el curs i les activitats del curs 2011-2012, consulteu la pàgina web de la Càtedra: www.udg.edu/salutrural.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.