Records de la nevada, a Sant Feliu

Records de la nevada, a Sant Feliu

 

Sant Feliu de Guíxol

Segons Informa El Punt Avui La llampegada a quarts de dotze de la nit de dimarts prometia, però tot i això van ser majoria els que van optar per anar-se’n a dormir. Sobretot després que es perdés el senyal televisiu i comencés a marxar la llum. La tempesta va començar a mitjanit sense grans escarafalls, però la pitjor fase de l’aiguat va ser entre quarts de dues i les tres. Després va anar a la baixa, però el mal ja estava fet. De bon matí, més d’un es recordava de la nevada del 2010, especialment els que només s’havien quedat sense llum o cobertura telefònica. Per als que havien de treure aigua de casa, però, la història era ben diferent.

La policia municipal, els bombers i protecció civil es van mobilitzar ja de matinada. Però fins que va començar a clarejar no es va apreciar la magnitud dels estralls. Els que agafaven el cotxe per anar a treballar topaven inevitablement amb algun gran toll d’aigua o monticle de sorra dipositada per les escorrialles de la pluja. Els punts crítics: el passeig, la carretera de Palamós i els cursos de la riera de Tueda o la del Monestir. També al passeig marítim de Sant Pol, on els esvorancs recuperats a la platja per les rieres es palesaven ahir al matí.

Els cossos d’emergències i els treballadors de les brigades de manteniment i jardineria van anar de bòlit tot el dia. Pels carrers del centre, a l’entorn de l’ajuntament i al de l’Hospital, veïns i botiguers s’apressaven a acabar de treure el fang i eixugar terres, fent recompte de les pertinences, electrodomèstics i gènere malmès. Els propietaris de vehicles estacionats en aparcaments subterranis, en canvi, havien d’optar per la paciència i la resignació. Les bombes del cos de bombers van començar buidant els de la banda de ponent de l’ajuntament, mentre els afectats del gran aparcament publicoprivat de la plaça esperaven el torn. Algun, es queixava, ja havia patit la primera gran inundació del segon soterrani poc després que s’inaugurés. El cotxe aleshores va ser declarat sinistre total i la indemnització no li va cobrir la despesa. Ahir patia un altre cop per la resposta de l’asseguradora, perquè el cotxe actual només té un any. Igual que el nou vehicle d’un matrimoni que dimarts precisament acabava de tornar de viatge. “Tant de bo haguéssim allargat l’estada un dia més”, deien, ja que a més tenien un altre automòbil negat pel mig metre d’aigua. Encerclat per les aigües freàtiques de la riera i el mar, l’aparcament està dotat amb un sistema de bombatge que va quedar inutilitzat pels talls de llum. Sota els tres pams d’aigua, les bombes ja no es van engegar quan es va restablir el subministrament elèctric.

Al carrer Callao, els veïns treien aigua amb galledes i pals de fregar mentre els operaris extreien la terra dipositada sota l’arc de Sant Benet i refeien els jardins del monestir. L’avinguda de Catalunya també havia quedat esborrada per la riuada de runa i sauló, i la brigada va haver de retirar cotxes entravessats i contenidors. A la carretera de Palamós, també treien aigua d’un concessionari. Fins i tot a tocar del CAP i el geriàtric, on la riuada va superar el mig metre i va inundar una cafeteria i una botiga de sabates infantils, amb el magatzem inclòs. La propietària del negoci, després d’un primer inventari, xifrava en uns 200 parells les sabates malmeses, mobiliari a banda. I lamentava que “la major part del gènere és de la nova temporada d’hivern, algunes caixes, fins i tot, les tenia encara pendents de desembalar”. Al carrer Sobrevia, un mur de contenció va cedir i va sepultar dos cotxes sota les runes.

L’alcalde, Joan Alfons Albó, veu poques possibilitats de sol·licitar la declaració de zona catastròfica, tot i admetre que ha estat un dels pitjors aiguats en anys. Per això va posar “la policia municipal i els tècnics de l’Ajuntament a disposició dels veïns que hagin patit danys, en el cas que necessitin una acta oficial per reclamar a l’asseguradora”. L’aigua també va afectar diversos equipaments, com ara el pavelló de la Corxera, l’arxiu o el parvulari de l’escola Estació. I hi va haver esllavissaments a cala Jonca, a l’esplanada del port i una vorera esfondrada al carrer de Viena. L’alcalde espera que els dipòsits d’aigües pluvials que projecten sota el carrer de Santa Magdalena –a tocar de la riera de Sant Amanç– i a l’entorn de l’Horta d’en Palahí –on passa la de les Comes– mitiguin l’efecte de futurs episodis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.