Més del 50% d’estalvi amb els nous fanals a Sant Feliu

Més del 50% d’estalvi amb els nous fanals a Sant Feliu

 

Sant Feliu de Guíxol

Segons Informa El Punt Avui La UTE de Citelum i Gas Natural, adjudicatària del servei d’enllumenat municipal a Sant Feliu de Guíxols, va engegar diferents proves pilot durant les primeres setmanes del contracte per decidir sobre el terreny la potència de les bombetes d’halogenur de sodi adients per a la diferent tipologia de carrers.

En alguns casos, com ara a la ronda Nord de la ciutat –al Mas Falgueres–, fonts municipals expliquen que de les potències actuals dels fanals dobles –de 100 W els que il·luminen la calçada i 50 els que enfoquen les voreres– es passarà probablement a només 70 i 20 W, tot i que “sense el llum de la vorera s’han aconseguit nivells de llum acceptables”. I en alguns punts de les zones comercials, de 100 W, la potència es podrà reduir fins a només un terç, amb bombetes de 35 W.

La nova adjudicatària ja ha començat a instal·lar fanals nous, però s’han prioritzat les zones del pla de barris –on ja hi havia estudis previs i participació ciutadana feta– i llums que s’havien espatllat. També van reposar línies robades al Mas Balmanya i les Bateries. A l’agost, les vacances dels subministradors de material han imposat l’aturada dels treballs, que es reprendran aquest setembre.

El nou fanal d’estil clàssic prescindeix dels quatre panells laterals de vidre, per estalviar manteniment, i en algun carrer s’està penjant a altures més baixes per evitar que la llum es dispersi per les façanes i arribi atenuada a les voreres. A les zones on cal renovar els quadres que alimenten instal·lacions, els treballs comencen pel cablejat, on es mira de suprimir el màxim de línies que pengen dels carrers. Pel que fa a l’estalvi econòmic, no es podrà precisar fins que funcionin tots els fanals nous.

Descarten atenuar llums de matinada

En algunes poblacions s’assagen mesures complementàries d’estalvi com ara l’encesa alternada de punts de llum o la reducció de la intensitat a altes hores de la matinada. A Sant Feliu, però, de moment ho descarten perquè la potència de les bombetes és tan baixa que hi hauria poc marge d’estalvi. L’apagada o reducció de la intensitat lumínica requereix adquirir i instal·lar aparells complementaris i tampoc no persegueixen que els ciutadans percebin els carrers massa foscos, sigui l’hora que sigui.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Verificació (no es una màquina) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.