Primer balanç d’estiu de la policia local de Castell-Platja d’Aro

Primer balanç d’estiu de la policia local de Castell-Platja d’Aro

Policia Local Platja dAro

L’operatiu especial d’estiu 2014 de la Policia Local de Castell-Platja d’Aro, iniciat el 23 de juny va arribar el passat 31 de juliol al seu equador. Durant aquest primer període s’ha reduït un 19’2 % el nombre global de delictes i faltes (de 406 l’any 2013 a 328 enguany); concretant-se en una disminució del 23’3% en delictes (de 214 a 164), i del 14’5% en faltes (de 192 a 164). La reducció més significativa és el 23’3% en les faltes de furt (de 146 a 111), fruit de la intensificació del patrullatge, tant uniformat com de paisà a les principals eixos comercials i al Passeig Marítim de Platja d’Aro, i a la col•laboració dels mateixos comerciants (en dues ocasions s’ha detingut a 7 persones de bandes criminals organitzades). Els delictes de furt també s’han reduït un 11’8% (de 76 a 67).

Durant el mateix període, s’ha incrementat un 352’5% en nombre d’actes aixecades per infraccions administratives per consum d’alcohol a la via pública en aplicació de l’Ordenança municipal reguladora de la venda i consum de begudes alcohòliques (de 80 l’any 2013 a 282 enguany); i també ha augmentat un 65’3% les actes per la venda ambulant i l’exercici d’activitat no autoritzades a la via pública (de 26 a 43). En relació a les infraccions previstes en la Llei 1/92 de Protecció de la seguretat ciutadana, s’han aixecat 33 actes per comís de drogues, i 6 actuacions per comís d’armes prohibides.

En l’àmbit dels delictes es redueixen un 22’5% els robatoris amb força –inclosos els d’interior d’habitatges- (de 31 l’any 2013 a 24 enguany), fruit del major nombre controls i d’identificacions a les urbanitzacions; i també disminueixen un 56’6% els robatoris a l’interior de vehicle (de 39 a 17), gràcies a la detecció, a primers de juliol, d’una banda dedicada a aquest tipus d’activitat, procedent de Sant Adrià de Bossós. En canvi, ha incrementat un 8’3% el nombre de robatoris amb violència i intimidació (de 12 a 13 casos), entre els que destaquen els de telèfons mòbils intel•ligents, sovint sostrets d’una estrebada de la mà de l’usuari.

Durant l’estiu la plantilla de la Policia Local augmenta fins a 48 efectius amb la incorporació de sis agents interins, de juny a setembre. Una figura prevista per a municipis amb connotacions turístiques com Castell-Platja d’Aro, que pot passar dels 10.000 habitants durant l’hivern a 100.000 persones a l’estiu. Abans d’incorporar-s’hi però, participen en un curs de 120 hores de formació impartit per l’Escola de Policia l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). També en aquesta època destaca el paper de la Unitat de Medi Natural, que divideix les seves actuacions en dos grans àmbits d’acció. D’una banda, vers la desena d’urbanitzacions del municipi i els habitatges aïllats estesos muntanya amunt, més enllà dels nuclis urbans –uns 200 habitatges i masos-. I de l’altra, a l’entorn de la façana marítima i la seguretat en el conjunt del litoral, integrant-se en l’equip multidisciplinari del programa municipal Fem Platja! destinant-hi de manera específica, una parella en bicicleta que es mou amb llibertat per les zones de vianants, una embarcació, i una parella per fer rondes a peu, tant de dia com de nit, moment aquest darrer, en què ho fan, si s’escau, de paisà. Des de fa un any, també hi intervé de manera molt activa la Unitat Canina K-9.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.