El Port de Sant Feliu de Guíxols instal.la tecnologia per obtenir electricitat del mar

El Port de Sant Feliu de Guíxols instal.la tecnologia per obtenir electricitat del mar

L’empresa Sigui Electric Waves ha desenvolupat una tecnologia pròpia per extreure energia a partir de les ones del mar i convertir-la en electricitat, amb el suport d’ACC1Ó, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana adscrita al Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

La proposta patentada per Sigui Electric Waves té com a novetat que pot instal.lar-se en els espigons que protegeixen els ports dels temporals. Això comporta diversos avantatges: és més fàcil d’instal lar, l’electricitat pot ser transportada amb major facilitat a la xarxa elèctrica i s’allarga la vida útil de la infraestructura marina. Així mateix, es tracta d’un sistema que requereix una inversió inicial i de manteniment bastant menor que altres que s’estan desenvolupant per obtenir energia elèctrica en el camp de l’energia ones.

De fet, l’energia elèctrica que podria produir-se amb les ones del mar té un gran potencial de futur, especialment en els països que tenen una gran longitud de costa, com Espanya, el Regne Unit, Austràlia i Estats Units. Però a diferència dels sistemes solars i eòlics, la tecnologia per aprofitar l’energia que prové del mar es troben en una fase inicial d’experimentació i desenvolupament comercial.

La proposta de Sea Electric Waves, que va començar el procés d’acostament al mercat en el concurs d’idees de negoci de la Xarxa de Trampolins Tecnològics d’ACC1Ó, ha estat considerada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) d’alt interès científic, i consisteix en una plataforma modular situada a poca distància d’un espigó que genera energia elèctrica mitjançant el sistema anomenat columna d’aigua oscil.lant. Quan el nivell d’onades pressiona l’interior de la plataforma, l’aire que hi ha al seu interior es comprimeix a la part superior del mecanisme. Aquest aire comprimit és conduït fins a una turbina on el seu moviment rotacional crea energia elèctrica. Així mateix, el sistema de Sea Electric Waves permet transportar l’energia produïda pel generador fins a terra ferma per a la posterior connexió a la xarxa elèctrica.

Un prototip del sistema desenvolupat per Sigui Electric Waves romandrà instal temporalment al port de Sant Feliu de Guíxols el primer trimestre del 2011, gràcies a l’autorització de l’empresa pública Ports de la Generalitat. El prototip es posarà en un dels calaixos que formen el dic exempt exterior del port amb l’objectiu d’aprofitar l’energia de les onades.

L’objectiu d’aquesta prova és constatar els resultats de les simulacions prèvies realitzades al laboratori i demostrar en l’entorn marí la viabilitat d’aquest projecte que ha participat en el programa de suport a les empreses de base tecnològica d’ACC1Ó. Aquesta és una experiència pionera a Catalunya que s’emmarca en les actuacions que està duent a terme la Generalitat per donar suport a la implantació de noves fonts d’energia al litoral català.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.