El que cal saber sobre la Jalea Reial

El que cal saber sobre la Jalea Reial
Jalea Reial
Jalea Reial

La gelea reial és una substància produïda per las abelles obreres i destinada a alimentar les larvas durant els 3 primers dies de vida i la abella reina durant tota la seva vida.

La obtenen de la barreja dels aliments que ingereixen ( bàsicament aigua i pol·len, provinent de les flors), altres productes produïts per elles mateixes, com la mel i les seves pròpies secrecions internes.

La seva composició nutricional ( que sempre pot variar segons el seu origen i el moment de la recol·lecció, ja que es tracta de un producte natural) es principalment:

–       Aigua i sucres

–       Substàncies proteiques, que estimulen el funcionament de les glàndules internes.

–       Lípids, entre ells, el mes important es el 10 HDeA ( àcid gras 10-hidroxidecenoico).

–       Vitamines antioxidants (A,C,D) i del grup B ( tot i que el seu aport no es massa important, per això s’enriqueix amb un extra de vitamines)

La qualitat de la gelea reial pot variar moltíssim, segons diferents factors:

–       Recol·lecció a la primavera ( quan hi ha la floració de les flors i gran disponibilitat de pol·len)

–       Procés d’extracció, evitant al màxim l’aire, la llum, el calor i la humitat

–       Quantitat de 10-HDeA. En el cas de la gelea fresca el valor no pot ser inferior a 2%, mentre que en els altres formats, el seu valor no te de ser inferior al 6%. ( Les marques que comercialitzen aquest producte i volen garantir la qualitat i eficàcia del producte ho reflexen en les etiquetes).

–       Absència de cloramfenicol. Degut a l’augment del consum i amb l’objectiu de augmentar la productivitat, alguns països con China ( principal productor mundial de jalea reial – 96%l) han optat per afegir substancies com el cloramfenicol al producte final.

Encara que la legislació espanyola permet la importació d’aquest producte amb cloramfenicol, sempre que la quantitat sigui menor a 10ppb (parts per billó) cal tenir en compte que te efectes no desitjats en el cos humà.

Destacar també que productors com Alemanya, Itàlia, no hi ha constància que utilitzin aquest producte en les seves gelees.

Les marques que volen donar garantia de qualitat fan constar no solsament la quantitat de 10-HDeA sinó també la seva procedència.

Es aconsellable prendre durant 3 / 4 setmanes en els canvis estacionals (primavera i tardor), mancança de gana, astènia, debilitat per una convalescència, ja que es un gran tonificant, estimulant de defenses.

En els nens es recomanable prendre-ho a partir dels 12 mesos, i per passar a la dels adults es te en compte normalment el pes del nen.

La durada d’aquest producte es entre 18/24 mesos sempre que es conservi en lloc fresc, sec i sense que li toqui la llum, altres condicions poden portar a la destrucció dels seus principis actius.

Elisabeth Fischer

Dipl. Herboristeria i Dietetica Univ. València

Herboristeria Hibiscus Sant Feliu de Guixols

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.