PROTEGEIX-TE DEL INVIERN AUGMENTANT LES TEVES DEFENSES

PROTEGEIX-TE DEL INVIERN AUGMENTANT LES TEVES DEFENSES

PROTEGEIX-TE DEL INVIERN AUGMENTANT LES TEVES DEFENSES
PROTEGEIX-TE DEL INVIERN AUGMENTANT LES TEVES DEFENSES

Ara que arriba la tardor i l’hivern, els mesos mes freds de l’any, el nostre organisme tendeix a debilitar-se per diferents factors: canvi estacional, envelliment, mals hàbits alimentaris, no descansar el suficient….. i la grip assetjant a la llunyania, es preferible augmentar les defenses del nostre organisme.

Amb la nostre alimentació podem enfortir-les:

Les vitamines:  C (cítrics, maduixes, kiwi, pebrots, A ( pastanaga, julivert, albercocs, yemes d’ou, la llet i derivats làctics), E ( ous, germen de blat, fruits secs), B ( farines integrals, llevat de cervesa, fruits secs), ens ajudaran a protegir les cèl·lules de les vies respiratòries dels radicals lliures provinents de contaminants ambientals.

El zinc i el coure essencials per el funcionament i desenvolupament del sistema immunitari, els trobarem en: cereals, crustacis, llegums, fruits secs, fetge…..

L’all i la ceba milloren les defenses i tenen un efecte antiviral, antibacterià i expectorant.

El suc de llimona amb mel, el porro o la ceba son molt útils en cas de catarros o grip.

Els probiotics i prebiotics ( els podem trobar en iogurts o altres derivats làctics fermentats) ens ajudaran a mantenir la flora intestinal protegida de gèrmens nocius, així com l’adequada ingesta de líquids mantindrà hidratada la mucosa respiratòria evitant així les infeccions i ajudant si es necessari a dissoldre la mucositat.

Tenim d’evitar els excessos làctics, e hidrats de carboni, sobre tot els refinats (pa pastes, dolços, farines….) ja que afavoreixen la mucositat i debiliten el sistema immunitari.

El virus que freqüentment causen el refredat comú predominen a la tardor i l’hivern, i son el que alteren els mecanismes de neteja de les mucoses respiratòries facilitant la seva colonització.

Els antibiòtics no son útils per tractar els refredats ja que solsament actuen contra les bactèries no contra els virus, i nomes  en presencia d’infecció no com a prevenció.

Quines plantes medicinals ens ajudaran a prevenir?

ALL- (Allium sativum) Gran antisèptic i antibiòtic natural. Fluïdifica las secrecions bronquials

EQUINACEA- (Echinacea angustifolia/ Echinacea purpurea) Estimulant del sistema immunitari, antibiòtic natural, prevenció d’ infeccions.

MAGRANA- (Punica granatum L) Efecte immunostimulant i antiviral

SAUC- (Sambucus nigra) Sudorífic, depuratiu, i degut a la gran quantitat de mucílags, calma la tos

FARIGOLA- (Tymus vulgaris) Estimulant de les defenses per augmentar la producció de leucocits. Expectorant i antisèptic en infeccions respiratòries.

UNGLA DE GAT- (Uncaria tormentosa) Augmenta les defenses, estimula la capacitat dels glòbuls blancs en destruir microorganismes o elements estranys del corrent sanguini.

Elisabeth Fischer

Dipl. Herboristeria i Dietetica Univ. València

Herboristeria Hibiscus Sant Feliu de Guixols

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.