Donaire crida el sector turístic a rebutjar la cerca de petroli a la Costa Brava

Donaire crida el sector turístic a rebutjar la cerca de petroli a la Costa Brava

“Segons Informa El Punt Avui El sector turístic ha de fer un pas endavant” de rebuig al projecte de prospeccions per cercar hidrocarburs al litoral català amb canonades d’aire comprimit. Ho va suggerir ahir el professor de la Facultat de Turisme de la UdG José Antonio Donaire, en una xerrada organitzada per ICV-EUiA, el Centre Excursionista Montclar i diverses entitats ambientalistes, a Sant Feliu de Guíxols.

Donaire va destacar que el tradicional debat antagònic entre ecologia i turisme a la Costa Brava ha entrat en una nova dimensió, “on l’ecologia i l’economia turística s’enfronten a un altre model” amb riscos per al litoral. El professor va bastir el discurs amb dades: l’any passat 8 milions de turistes alemanys van sortir del país cercant atractius naturals; la competència entre les platges de tot el món és ferotge i guanyaran les que tinguin atractius com la netedat de l’aigua o la presència de fauna i fons marins d’interès, i el fet que “el turista és molt sensible a la catàstrofe”. Amb l’accident nuclear de Fukushima com a exemple, va recordar, el turisme al Japó s’ha enfonsat. I al marge dels possibles efectes col·laterals de les prospeccions, les possibles conseqüències sísmiques de l’explotació de jaciments són notícia aquests dies pels terratrèmols del magatzem de gas subterrani Castor davant del delta de l’Ebre.

El diputat d’ICV-EUiA Salvador Milà, també ponent de l’acte, va concloure que després dels problemes derivats de Castor “ara tenim un país més sensibilitzat”, i va destacar la resolució parlamentària aprovada en el darrer debat de política general, que insta el govern de la Generalitat a “realitzar totes les gestions i tràmits necessaris, inclosa la interposició dels recursos administratius i competencials que calguin” davant l’Estat, per aturar prospeccions i explotacions d’hidrocarburs. Mentrestant, el Ministeri d’Indústria i Energia encara no ha respost les nombroses al·legacions que els opositors van presentar a la primavera.

Efectes per al sector pesquer

En l’acte d’ahir, a la Cambra de Sant Feliu, no hi havia cap representant del sector pesquer, però el zoòleg Albert López, confundador de Projecte Ninam, va resumir algunes de les dades d’estudis científics sobre l’impacte de els canons d’aire comprimit –de fins a 200 atmosferes de pressió– poden provocar en la fauna: lesions per als peixos, reduccions de poblacions de fins al 65% i la mortalitat de fins al 50% de les larves de sardina o seitó. Si s’explotessin jaciments, els riscos derivarien cap als vessaments de restes d’hidrocarburs i llots contaminants.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.