Marxes de torxes arreu per escalfar la Diada Nacional

Marxes de torxes arreu per escalfar la Diada Nacional

Segons Informa El Punt Avui Una de les tradicions que s’ha estès arreu del país per donar el tret de sortida a la celebració reivindicativa de l’Onze de Setembre són les desenes de marxes de torxes que aquesta nit recorreran els carrers de ciutats i pobles arreu del país. Inspirada en la marxa dels vigatans, que es va organitzar per primer cop a Vic el 2003 i que enguany constarà de 21 columnes de portadors de torxes amb origen en diferents municipis de la plana de Vic, el destí de la marxa és el monument que a la capital osonenca recorda Bac de Roda.

El coronel, signant del Pacte dels Vigatans l’any 1704, que va donar lloc a la revolta antiborbònica i a la guerra de Successió, va ser delatat per un botifler i executat a Vic el 2 de novembre de 1713. D’aquí a poques setmanes, doncs, es commemorarà el tercer centenari d’aquells fets.

L’experiència d’aquesta marxa de torxes vigatana s’ha anat estenent per la resta del Principat. I ara es compten per desenes les poblacions que reten homenatge aquesta nit als catalans que van morir defensant el país en la guerra de Successió. Hi ha també un cas, el de Terrassa, on la marxa es va fer la setmana passada, el dia 4, pel tercer centenari del saqueig de les tropes borbòniques, en els primers dies de setembre del 1713.

Entitats com Òmnium s’han implicat en l’organització de les marxes de Manresa, Girona, Lleida, Rubí, Mataró, Vic, Figueres, Tortosa, la Seu d’Urgell, Granollers, Olot, Ripoll i Santa Coloma de Farners. Però també n’hi ha moltes d’altres. A Barcelona, per exemple, l’ANC promou dues columnes a Sants i el Poble Sec, i també en fan a l’Hospitalet de Llobregat, Hostalric, Cassà de la Selva, Sant Feliu de Guíxols i una cadena de llum a Sabadell, per dir-ne d’altres.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.