El PP obre portes a Madrid

El PP obre portes a Madrid

Segons Informa El Punt Avui La coalició de govern de CiU amb el PP a Castell-Platja d’Aro, que ara fa un any va permetre a Joan Giraut recuperar l’alcaldia, s’ha traslladat en les darreres setmanes a l’àmbit estatal. En les darreres visites de Giraut i el seu soci Peter Kosidlo a Madrid, per negociar qüestions com ara la recuperació del camí de ronda nord a Treumal, l’arribada del passeig marítim al port d’Aro i la cessió dels baixos de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, el govern platjarenc ha convidat la diputada popular Concepció Veray, que s’ha ofert per intentar obrir portes i arrencar compromisos dels ministeris.

Pel que fa al camí de ronda nord, l’alcalde és optimista i diu que el projecte podria posar-se a subhasta abans de final d’any. També ho és respecte a la caserna, on volen instal·lar-hi el banc d’aliments local i que està pendent d’un acord global amb altres equipaments que depenen del Ministeri d’Interior. Però admet que “la part menys bona” té a veure amb l’acabament del passeig marítim i la passera sobre el Ridaura, encallada des de fa anys i que aquest any sembla que tornarà a quedar sense pressupost assignat.

Giraut fa un balanç molt positiu del pacte amb Kosidlo, que “reforça el govern no només a Madrid”. Però l’oposició considera que l’aportació de l’edil del PP ha estat de “perfil baix”, en paraules de la socialista Dolors Padilla. El soci del PP defensa que políticament és “novell”, però que hi ha “bona col·laboració i cap fricció important”, mentre que Pedro Torres (ICV-EUiA) considera que CiU governa amb “majoria absoluta de facto” i Estel Rodríguez (ERC) diu que la presa de decisions gira a l’entorn de Giraut davant la “poca maniobrabilitat” que exhibeix la resta dels seus regidors.

El final del POUM marca l’agenda

L’alcalde destaca, entre tots els projectes, l’aprovació definitiva del nou pla general (POUM), encarrilada per l’anterior govern del PSC, ICV-EUiA i el PP però amb nombrosos canvis introduïts per la comissió territorial d’Urbanisme, alguns dels quals molt criticats per l’actual oposició. Padilla i Torres qüestionen, sobretot, que s’eliminés la prescripció de destinar la gran parcel·la que hi ha a primera línia a un auditori de congressos i un hotel.

El govern diu que regularà més endavant tot el sector, amb un pla especial, però el PSC i ICV-EUiA sostenen que s’han afavorit els interessos dels gestors del port d’Aro. Rodríguez també lamenta que no s’hagi preservat el puig de Pinell de l’edificació, una alternativa justificada per reduir l’import de les expropiacions.

Els veïns i els turistes

Giraut esmenta també projectes socials, com ara les bonificacions en les ordenances fiscals d’entre el 20% i el 75% per a famílies nombroses, monoparentals i amb ingressos baixos, o els descomptes en activitats i “una de les tarifes més baixes de la demarcació per a la llar d’infants”. ICV-EUiA i ERC, però, lamenten que com que l’aprovació del pressupost s’ha endarrerit, encara hi ha persones pendents que es tramitin subvencions com les destinades al lloguer per a rendes baixes i Padilla hi veu “rigidesa”, també, en el criteri per restringir els ajuts a persones amb un mínim de cinc anys d’antiguitat en el padró.

Pel que fa a polítiques turístiques, el projecte més destacat és l’inici de la urbanització de l’oest de Sant Pol, amb hotels, apartaments i parcel·les per a cases unifamiliars pensant en turistes dels països de l’Est. Giraut explica diverses iniciatives per atreure turisme rus, amb previsions d’entre el 40% i el 60% de creixement aquesta temporada. En paral·lel, hi ha el pla per descongestionar les voreres de la zona comercial i ampliar terrasses de bars i restaurants cap a la zona blava. L’alcalde destaca que un 80% dels establiments s’hi han interessat, mentre que Torres té dubtes respecte a la convivència amb el trànsit rodat. Padilla creu que cal abordar un redisseny més profund de l’eix.

El casal d’avis, a l’escola Vall d’Aro

L’altra notícia sonada dels darrers mesos ha estat la darrera sentència que atorga la propietat del centre cívic de Ca la Rafaela als hereus de la propietària, amb la invalidació d’un testament escrit a mà que suposadament el cedia al municipi. Després d’estudiar diverses alternatives, el govern local es decanta per pactar un lloguer fins que el casal de gent gran es pugui traslladar a l’edifici de l’actual CEIP Vall d’Aro, a la plaça Poeta Sitjà. Giraut i la consellera Rigau han pactat tirar endavant les obres del nou edifici de l’escola cofinançades entre les dues administracions, però Torres creu que els diners que avanci l’Ajuntament haurien de ser retornats.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.