Col·locació d’una llamborda Stolsperstein a Santa Cristina d’Aro en memòria del deportat Eusebi Vicens Sagué

Col·locació d’una llamborda Stolsperstein a Santa Cristina d’Aro en memòria del deportat Eusebi Vicens Sagué

En motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, juntament amb Memorial Democràtic, han realitzat un acte en memòria d’Eusebi Vicens Sagué (1910-1941), que patí la deportació als camps nazis, on va ser assassinat. Per recordar-lo, s’ha col·locat una llamborda Stolperstein en la seva memòria, la qual s’ha enclavat a la Plaça 1 d’Octubre de 2017, de Santa Cristina d’Aro.

A l’acte hi han assistit diversos representants, el Sr. Sergi Palomeras, director dels Serveis Territorials de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya; el Sr. Jordi Font, director del Memorial Democràtic; l’Il·lm. Sr. Alcalde, Josep Xifre; i la regidora de l’Arxiu, Sra. Tina Gorina, entre altres regidors i regidores de l’Ajuntament.

També ha comptat amb diversos oradors, el Sr. Jordi Gaitx, tècnic de l’Arxiu de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, que ha explicat com es va iniciar el projecte i com es va dur a terme; el Sr. Albert Gamundi, historiador i investigador local de la trajectòria d’Eusebi Vicens des que va marxar a França fins que el van assassinar als camps nazis; i la Sra. Maria Carme Miquel, neta del deportat, que ha agraït el reconeixement a totes les persones que han participat en la recerca. L’Escola Municipal de Música Guíxols Vall d’Aro ha estat l’encarregada d’amenitzar l’acte amb cançons instrumentals tocades pel seu grup de corda, concretament les peces han estat la banda sonora de la pel·lícula ‘La lista de Schindler’ i ‘El Cant dels Ocells’.

Eusebi Vicens Sagué és l’única persona de Santa Cristina d’Aro de la que es té constància de la seva deportació, fet que sempre ha generat interès tant per part del consistori com de diferents investigadors. És per aquest motiu que l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, a través de l’Arxiu Municipal, va emprendre a finals de l’any 2015 una recerca aprofundida sobre Eusebi Vicens, la qual va encarregar a l’historiador cristinenc Albert Gamundi. Gràcies a aquesta, el consistori li va poder retre un primer homenatge l’octubre de 2016 -coincidint amb el Dia Nacional de les Víctimes de la Guerra Civil i del Franquisme i amb el 75è aniversari de la mort d’aquest deportat- en què es va instal·lar una placa commemorativa a Can Ballester (barri de Salom), lloc on va viure Eusebi Vicens.

Més endavant, l’any 2018, el Ple de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro va sol·licitar al Memorial Democràtic la fabricació d’una Stolperstein o llamborda memorial, paraula que, traduïda de l’alemany, significa “pedra en el camí que pot fer ensopegar”. Un projecte artístic en memòria de totes aquelles persones que van perdre la vida als camps nazis, creat per l’artista alemany Gunter Demnig.

La col·locació de llambordes Stolspersteine en reconeixement als deportats nazis de Catalunya és un projecte que va iniciar l’any 2015 el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i, des de llavors, ja s’han col·locat més de 500 llambordes en més de 70 municipis. A les Stolpersteine s’hi grava el nom complet de la persona, l’any de naixement i de deportació, el camp de concentració on va ser enviada i la seva situació final (assassinada o alliberada).

El director del Memorial Democràtic, Sr. Jordi Font i Agulló, en la seva intervenció d’avui a Santa Cristina d’Aro ha recordat que “es tracta d’un homenatge personalitzat, reflexiu, discret i no monumental, que es vol erigir en un mur contra la intolerància i les actituds antidemocràtiques”. Segons ha indicat, “persones com Eusebi Vicens són un exemple de coratge i de lluita contra l’opressió i la injustícia”.

En nom del Memorial Democràtic i del Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, Jordi Font reiterat el seu “compromís en la restitució de la dignitat de les víctimes i resistents del totalitarisme, i el compromís en la pedagogia d’aquesta memòria per tal d’enfortir les garanties de no repetició”. Finalment, ha conclòs la seva intervenció remarcant que “recordar a Eusebi Vicens Sagué és una acció imprescindible per reforçar la memòria democràtica entesa com a baluard contra les postures autoritàries i negacionistes”.

Un cop fets els parlaments, un membre de la brigada municipal ha estat l’encarregat de fixar la llamborda a la plaça, davant la mirada expectant d’una seixantena de persones que s’han apropat a l’acte, i l’emotiva música de fons interpretada per l’Escola Municipal de Música Guíxols Vall d’Aro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.