L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro dona resposta als dubtes generats pel conflicte urbanístic de Rosamar

L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro dona resposta als dubtes generats pel conflicte urbanístic de Rosamar

L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro ha convocat avui dimecres a migdia una roda de premsa per tal de donar resposta als dubtes generats pel conflicte urbanístic de Rosamar.

Segons s’ha especulat les darreres setmanes a través de la Plataforma SOS Costa Brava i SOS Rosamar, diversos mitjans han recollit notícies indicant que hi ha hagut un canvi en el pla d’ordenació urbanística de la zona esportiva en desús de Rosamar, sota el qual es permetien edificar 3.500 m2 per a construir-hi un hotel de més de 100 habitacions i dues plantes que “no només no és cert sinó que és un comentari amb intenció”, segons declaracions de l’arquitecte Xavier Canosa.

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro ha convocat aquest migdia una roda de premsa per desmentir aquestes declaracions, que no tenen cap mena de veracitat contrastada. A l’acte hi ha assistit l’alcaldessa del municipi, M. Lourdes Fuentes i Faig, el regidor d’Urbanisme, Josep Xifra i Deulofeu, el regidor d’Hisenda i Obra Pública, Jaume Quintana i Leria, i l’arquitecte urbanista, coordinador de l’equip redactor del POUM, Xavier Canosa i Magret.

En Xavier Canosa ha aprofitat la seva intervenció per a posar en context el perquè de l’execució del POUM i per “posar al seu lloc opinions o valors que no s’ajusten a la realitat” ja que, tal com comenta, és la seva “responsabilitat com a redactor”.

En les seves declaracions, acompanyades per un Power Point explicatiu, en Canosa ha aclarit que, des del 1964 -any en què es va redactar el pla parcial-, no s’ha completat l’execució del planejament ni s’han cedit els sòls dels vials, zones verdes i equipaments que pertocaven a l’Ajuntament. En aquest sentit, el consistori va haver de posar ordre a través d’aquest POUM, executat amb seny i de manera consensuada amb els propietaris, per tal de crear un equilibri que no els afectés negativament.

Així doncs, Canosa especifica que el propietari dels terrenys no pot fer un ús íntegre dels metres totals de la parcel·la per a fer-ne un ús hoteler, sinó que el projecte que es va aprovar inicialment contempla un pàrquing soterrani amb 64 places d’aparcament i, a nivell de carrer, el que es permet edificar són dues plataformes d’uns 550 m2 cadascuna.

La primera d’aquestes construccions està originàriament contemplada per a edificar un centre de convencions i casaments. La segona, està destinada a una edificació vinculada a l’activitat de Can Castelló amb un màxim de 10 habitacions, i no 100 com s’ha comentat. A més, es farà en planta baixa, i no a dues alçades. Entremig d’aquestes dues plataformes hi haurà una zona enjardinada.

A canvi d’aquest plantejament, el propietari es compromet a cedir a l’Administració la zona d’equipaments per a zona pública, a cedir la zona verda i el sòl de la riera de Canyet.

Tanmateix, tot i haver realitzat reunions amb SOS Rosamar, SOS Costa Brava, l’EUC i el propietari de la zona, des del consistori s’han mostrat oberts a revisar de nou el conveni per tal d’aclarir qualsevol punt que pugui ser ambigu, i a redactar de nou aquells que creïn confusió.

Canosa ha remarcat l’enorme esforç que l’Ajuntament ha posat en la redacció del POUM, el qual es va dur a terme amb un llarg procés de participació ciutadana i va ser aprovat per unanimitat en el Ple Extraordinari que es va celebrar el passat 19 de febrer de 2021.

Aquest POUM es basa en quatre criteris bàsics: reduir substancialment el sòl urbanitzable, donar valor natural i ambiental al municipi, protegir el paisatge i reforçar els objectius del canvi climàtic, tot desclassificant 2.100.800 m2 de sòl del municipi que en el planejament anterior estaven destinats a ser urbanitzats.

Un cop aclarits aquests dubtes, l’alcaldessa M. Lourdes Fuentes ha volgut mostrar la seva predisposició a parlar amb tota persona que tingui dubtes sobre el projecte i ha assegurat que es reunirà amb els i les propietàries de Rosamar per tal d’explicar-los la realitat dels successos esdevinguts i posar fi així a les especulacions que s’han anat generant les darreres setmanes, i que han causat neguit i confusió entre el veïnat.

Durant la conclusió de la roda de premsa, Xavier Canosa ha volgut fer palès el seu desencís pels comentaris esdevinguts ja que, segons ell, “no només no ajuden sinó que es menysté l’esforç de l’Ajuntament per crear un equilibri davant d’aquesta complicada situació que afecta principalment als propietaris de sòl de la urbanització, tant des del punt de vista legal com administratiu i econòmic”. Segons comenta, es tracta d’un “joc de despropòsits que cal resoldre quan abans millor”, i confia en què “s’arribarà a un acord que satisfaci a tothom”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.