Santa Cristina d’Aro demana l’impuls de la mobilitat sostenible al Baix Empordà i la Costa Brava

Santa Cristina d’Aro valora positivament el projecte ‘Tren de la Costa Brava’ engegat per la Plataforma del Transport Públic (PTP), com a sistema sostenible de transport públic que té en compte la mobilitat de tota la comarca i la demarcació.

Santa Cristina d’Aro demana l’impuls de la mobilitat sostenible al Baix Empordà i la Costa Brava

El passat dimarts 27 d’abril es va celebrar el Ple Ordinari Municipal del mes d’abril a Santa Cristina d’Aro, a través de mitjans telemàtics, on es va aprovar, per unanimitat, la moció per a l’impuls de la mobilitat sostenible al Baix Empordà i a la Costa Brava, valorant positivament el projecte ‘Tren de la Costa Brava’ engegat per la Plataforma del Transport Públic (PTP), com a sistema sostenible de transport públic que té en compte la mobilitat de tota la comarca i la demarcació.

La moció de suport al ‘Tren de la Costa Brava’, presentada pel grup municipal Guanyarem i a la qual s’hi van afegir també els grups municipals de PSC i Ciutadans de Santa Cristina d’Aro “partido de la Ciudadanía”, es va deixar primerament sobre la taula durant el Ple del passat 30 de març, i s’ha reprès conjuntament en aquesta ocasió, essent aprovada per la totalitat dels membres del Ple, comptant amb el suport d’ERC i JxCat, que governen en coalició al municipi.

Segons s’indica a la moció, el repte de mobilitat a la nostra comarca és urgent i s’evidencia amb deficiències de connexions i traçats d’una xarxa de transport públic que dificulten la mobilitat diària de les persones que hi viuen i hi treballen. A aquesta realitat hi hem de sumar la necessitat de mirar al futur de la mobilitat al nostre entorn des de la sostenibilitat ambiental.

Per aquest motiu enguany, coincidint amb l’any europeu del ferrocarril, la PTP ha impulsat un manifest que reivindica el projecte de l’anomenat “Tren de la Costa Brava”. Un sistema tram-tren que consisteix en la combinació del tren i el tramvia, culminant en “un ferrocarril que recorreria una anella al voltant de les Gavarres, connectant el Baix Empordà i el Gironès, tot passant per Girona. Palamós estaria dins aquest circuit, que també aprofitaria l’actual traçat de via de Renfe, entre les estacions de Riudellots i Flaçà”, segons declaracions de la Plataforma als mitjans locals.

L’any 2008, arrel d’aquesta mateixa proposta, es va realitzar un estudi de viabilitat que no va prosperar en termes de planificació i execució del seu desplegament. Aquest estudi tampoc no va analitzar a fons les necessitats globals i la possibilitat d’altres opcions viables i sostenibles. Després de 13 anys i davant la persistència d’aquestes deficiències de mobilitat i tenint en compte la situació climàtica actual, des de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro s’insta a la Generalitat a actualitzar necessitats, potenciar i fer viables propostes de mobilitat sostenibles al nostre territori, i fer-ho des de la perspectiva municipalista i de treball amb el territori i amb els diferents municipis.

Així doncs, des del consistori, es demana que s’iniciï un estudi sobre la mobilitat a la comarca del Baix Empordà, amb visió global, lligat amb la resta de la demarcació i recollint la visió i realitat actual dels municipis. En aquesta línia, s’insta a la Generalitat a que iniciï estudis de viabilitat per tirar endavant projectes de mobilitat sostenible, lògicament amb la planificació i previsió dels recursos necessaris provinents de la Generalitat i de l’Estat Espanyol, mentre aquest tingui responsabilitats en l’àmbit de les infraestructures al nostre país o d’altres fons com la UE. En cas de valoracions viables i sostenibles des dels diferents punts de vista, es faria imprescindible impulsar les millores pertinents en la planificació a la nostra comarca i a la Costa Brava, fent una mirada també a les connexions amb el nostre entorn tal i com suggereix la Plataforma per a la Promoció del Transport Públic amb la proposta de tram-tren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.