L’Ajuntament signa un acord per gestionar 9 habitatges socials a Sant Feliu de Guíxols

L’Ajuntament signa un acord per gestionar 9 habitatges socials a Sant Feliu de Guíxols

L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha signat un acord amb la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancaria (SAREB), per la cessió temporal de 9 vivendes en règim d’usdefruit per un màxim de 4 anys, però que es podran anar prorrogant anualment. Aquests habitatges es podran destinar tant a lloguer amb preus assequibles com també per l’allotjament de persones que es trobin en situació d’emergència social.

L’alcalde de Sant Feliu, Carles Motas, comenta que aquest acord “és un primer pas d’aquesta col.laboració” que donarà pas a “unes col.laboracions més àmplies, que és en el que anirem treballant en els propers mesos”. També ha destacat que “això és un pas molt important per mirar de començar a solucionar el problema de l’habitatge a la nostra ciutat”.

Durant tot el període que duri l’acord, l’Ajuntament serà l’encarregat de gestionar els immobles. Aquests habitatges podran ser ocupats per famílies en situació d’impagament o sense títol de lloguer. Per la seva banda, el consitori assumirà les despeses corresponents a la gestió de la vivenda, com també el seu manteniment ordinari o l’IBI, entre d’altres.

La SAREB rebrà, a canvi de la cessió, una contraprestació mensual de 125 euros per les vivendes lliures i de 75 per les que estiguin ocupades, unes despeses per fer front als pagaments de s’assegurances i comunitat.

Pel regidor d’Urbanisme i Habitatge, Josep Saballs, “és una grata notícia, ja que amb aquest acord signat avui per l’alcalde Carles Motas posem en relleu la feina realitzada els darrers anys. Sareb i l’Ajuntament vam iniciar converses al 2015 amb la regidora Laura Serrano i portem cinc anys on hem intentant establir ponts i trobar fórmules per tenir habitatges per la ciutat. Ara mateix ja en tenim, però molt menys del que voldríem, i anem treballant per recuperar-ne. Durant els anys del “boom del totxo” no es va fer cap política de fer o adquirir habitatge públic, i la feina en anys posteriors ha estat de crear estructura. Ara, a dia d’avui, tenim 65 habitatges des de l’àrea d’Habitatge: 51 d’ells són de mediació social, i 14 d’inclusió. Ara s’incorporen 9 més i seran 74 habitatges, gestionats des del municipi per cobrir les necesstiats d’habitatge públic”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.