L’oposició, a Sant Feliu, retreu la pujada addicional de l’IBI per efecte de l’Estat

L’oposició, a Sant Feliu, retreu la pujada addicional de l’IBI per efecte de l’Estat

El govern guixolenc (Tots per Sant Feliu i PSC) va aprovar un increment del 3,92% de l’impost sobre béns immobles (IBI) aquest 2020, però els grups de l’oposició van retreure-li, dijous en la comissió prèvia al ple d’aquesta setmana, que no s’explicités a l’octubre que a la puja caldria sumar-hi el 3% d’actualització automàtica per l’apreciació de valors cadastrals sol·licitada a l’administració de l’Estat, que la recomanava.

És un cas similar al de Torroella, on l’executiu ha acabat rebaixant la puja municipal per pal·liar el creixement dels rebuts. Però ha contrariat especialment ERC –que es va acabar abstenint sobre les ordenances tot i trobar elevada i poc progressiva la pujada del 3,92% en el tribut– i Guíxols des del Carrer –que la va trobar justificable i hi va donar suport després d’anys de congelació–. Els republicans han anunciat una moció al ple d’aquest dijous, per demanar que es deixi sense efecte la puja del coeficient municipal (del 0,99 a l’1,03). La portaveu, Sílvia Romero, considera que s’ha “amagat” la magnitud de l’increment. El portaveu de GdC, Jordi Lloveras, també veu “poc transparent” i “no raonable” que la puja total voregi el 7%. JxCat i MES-UPM, que ja van votar contra les taxes, previsiblement, s’afegiran a la moció.

El govern no farà canvis

Des de l’executiu, el tinent d’alcalde d’Hisenda, Josep Muñoz, argumenta que “l’Ajuntament ha incrementat el tribut un 3,92%”, i la base de càlcul –el valor que puja– depèn de la decisió del cadastre estatal. Sí que admet que van acceptar la recomanació rebuda d’actualitzar els valors, que daten del 1990, després d’anys congelats i per minimitzar efectes com ara el de la revisió que va afectar 2.500 finques el 2014. Tots els contribuents perjudicats van haver de pagar, de cop, quatre anys d’endarreriments amb interessos, sumat a un rebut més elevat.

Muñoz defensa, a més, que l’increment arriba després d’una rebaixa el 2016 i d’anys de congelació, i sosté que globalment és inferior a l’evolució de l’IPC, perquè altres tributs no s’han tocat.

Municipi amb “valors baixos”, en comparació

Muñoz també ha avançat alguns dels arguments que exhibirà dijous en el ple, com ara que el volum d’ingressos en concepte d’IBI, d’uns 11 milions, és comparativament inferior al de Palamós, amb menys finques inscrites, o Palafrugell, amb més, però que calculava en uns 18 milions anuals. L’edil del PSC també troba necessari disposar de més recursos perquè les partides de l’Estat romanen sense increments i fa anys que mantenen les escoles bressol, per exemple, sense suport de la Generalitat, a més d’altres partides socials.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.