Sant Feliu exposa a Perpinyà el seu projecte de Capital de la Sardana

Sant Feliu exposa a Perpinyà el seu projecte de Capital de la Sardana

Falten pocs dies per acabar l’any i pel fet que Sant Feliu de Guíxols esdevingui Capital de la Sardana. No és una celebració que coincideixi amb les dates naturals de l’any, sinó que comença de 21 de març i s’allarga un any. Per tant, hores d’ara i fins al 21 de març, Perpinyà segueix sent Capital de la Sardana de forma oficial.

Això no vol dir, però, que no es comencin a preparar els primers actes ja de la capitalitat a casa nostra, o alguns esdeveniments ‘de traspàs’. És el que va succeir el passat dissabte 14 de desembre a Perpinyà, quan la capital del Rosselló ja va obrir la porta al canvi, i Sant Feliu de Guíxols va presentar en societat el que seria la seva proposta de capital.

Davant d’un auditori ple, al teatre de l’Arxipèlag de Perpinyà, amb motiu de la presentació de la Guia Sardanista i els premis anuals que es concedeixen en aquest àmbit, l’alcalde Carles Motas va exposar les línies mestres del que serà la capitalitat ganxona. La divulgació de la sardana, l’aprenentatge, el paper de les escoles, l’escola de música, combinat també amb ballades, audicions i aplecs són alguns dels eixos de la proposta ganxona.

Des d’un punt de vista festiu passant a un punt de vista més acadèmic, en forma de tallers, monogràfics i altres, no són poques les activitats que el comitè organitzador està preparant. De fet, fa mesos que es treballa en el programa, que en breu sortirà a la llum. Fins i tot el Festival de la Porta Ferrada inclourà concerts de música de sardana.

Un vídeo introductori explicava a grans trets com és la ciutat guixolenca, i també quines aportacions farà Sant Feliu a la capitalitat, a més de repassar el fet sardanista local, amb les grans figures que ha donat Sant Feliu: des del mestre Juli Garreta, Lluís Lloansí, Josep Maria Vilà Gandol, Josep Gravalosa, Josep i Arseni Roig, Agustí i Rafael Figueras, i molts d’altres.

Al curtmetratge també es feia esment dels grans noms de la ciutat, com el periodista Agustí Calvet “Gaziel”, el president de la Generalitat, Josep Irla, i el mecenes Rafael Patxot.

El batlle guixolenc, Carles Motas, va agrair la tasca feta a Perpinyà i va fer broma amb Balaguer –que serà la capital de la sardana el 2021- dient que “Sant Feliu us posarà un llistó molt alt”. L’acte va tenir la participació de la Cobla Mil·lenària de Perpinyà amb autoritats dels diferents ajuntaments. Es va saber, també, que la capital de la sardana 2022 serà Sant Cugat del Vallès.

La regidora d’Esdeveniments de Ciutat del consistori ganxó, Núria Cucharero, també va assistir a la jornada de Perpinyà, que va titllar d’“emocionant”. Cucharero assegura que “un dels principals objectius és fer arribar la dansa catalana a tothom”, ja no només “a totes les edats”, sinó que també “a tots els barris i segments de la població”. En aquest sentit, la regidora creu que “cal fer un pas més” i considera que Sant Feliu de Guíxols, com a Capital de la Sardana el 2020, hi pot aportar molt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.