Sant Feliu torna a dir sí

Sant Feliu torna a dir sí

La commemoració més destacada, i fidedigna, de la jornada de fa dos anys al Baix Empordà es va viure a Sant Feliu de Guíxols, on la Plataforma 1-O va tornar a plantar dues urnes davant del consistori perquè 683 persones –de les 5.146 que hi van participar aleshores– ratifiquessin el seu dret a decidir sobre el futur de Catalunya. Va guanyar el sí de manera incontestable, amb només un no i un altre vot en blanc. I la dada és meritòria si es té en compte que calia fer mitja hora de cua i les dues urnes, en un sol lloc i només quatre hores, suposaven un obstacle respecte a les 17 taules disseminades per tot el municipi al llarg d’onze hores que hi va haver a Sant Feliu dos anys enrere.

Una quarantena de voluntaris del col·lectiu, que engloba l’ANC local, Òmnium Cultural, la Comissió per la Dignitat, els CDR i cinc dels sispartits políticsdel ple: ERC, Guíxols des del Carrer, Junts per Catalunya, MES-Avancem i Tots per Sant Feliu, a més de la CUP, es van encarregar del control de la votació, amb un programa basat en Telegram perquè cada veí (o també forans) major de 16 anys pogués dipositar només una papereta. A diferència del 2017, ahir les emocions tenien més a veure amb la melangia que no pas amb la incertesa i tensió d’aleshores, quan els voluntaris patien per la possible irrupció dels cossos policials espanyols per arrabassar-los les urnes i amb les imatges de les càrregues contra votants en nombrosos indrets de Catalunya i la demarcació. Al Baix Empordà, però, aquell dia la Guàrdia Civil només va endur-se urnes a la Tallada, amb quatre persones ferides i danys materials al consistori encara pendents de rescabalar. Però ahir ningú va témer per la repressió en directe. Com a màxim, pels records i el càstig en diferit als empresonats i exiliats, als quals van homenatjar al capvespre, abans del recompte, amb una estelada encesa amb centenars d’espelmes. Els Minyons de Santa Cristina i els grallers també hi van posar el granet de sorra perquè l’ambient fos festiu.

Actes tota la setmana

Ahir al vespre, a la Bisbal, hi va haver un acte similar amb votació, mostra d’estris revolucionaris i un pica-pica davant de l’ajuntament. I aquesta setmana, després de les marxes de torxes de dilluns a la nit a Sant Feliu, Palamós i Sant Antoni, també posaran U d’Octubre al jardí del revolt de la carretera, a Jafre, i a una plaça a Sant Sadurní de l’Heura A Palafrugell, la commemoració de l’1-O s’ha ajornat fins diumenge al matí (10 h) a la plaça Nova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.