El nou govern de Santa Cristina acorda deixar d’usar l’herbicida glifosat

El nou govern de Santa Cristina acorda deixar d’usar l’herbicida glifosat

La junta de govern de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, a proposta de l’àrea de Medi Ambient, ha acordat deixar d’utilitzar l’herbicida glifosat pels seus efectes cancerígens envers la salut humana, com també per l’evidència contrastada dels efectes perniciosos sobre les poblacions d’importants comunitats d’animals silvestres, com ara les abelles.

Amb aquest acord, Santa Cristina d’Aro s’afegeix al llistat de municipis gironins i catalans que han prohibit l’ús d’aquest producte fitosanitari molt emprat per combatre les males herbes.

El regidor de Medi Ambient vol refermar amb aquest acord l’aposta del nou govern pel manteniment d’espais naturals i urbans lliures de productes artificials que comprometen la salut dels ecosistemes. Així mateix, el regidor reafirma el compromís de l’actual equip amb una jardineria basada en espècies autòctones, de baix consum d’aigua i adaptades al medi.

La consideració del glifosat com a producte cancerigen es basa en diversos estudis, informes i publicacions científiques, entre les més conegudes de les quals hi ha un informe del 2015 de la International Agency for Research on Cancer (IARC), organisme de la OMS (Organització Mundial de la Salut), que qualificava el glifosat com a “probable carcinogen pels humans”. A més, hi ha nombrosos treballs científics sobre la toxicitat d’aquest producte envers tota mena d’organismes, sobre la seva persistència en sols i aigües, i sobre els seus efectes en la salut d’animals i humans. En particular, s’ha identificat el glifosat com a substància que afecta negativament les abelles, i estaria relacionat directament amb el declivi de les poblacions d’aquests i d’altres pol·linitzadors, com les papallones.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.