Contra la farsa del judici

Contra la farsa del judici

Milers de ciutadans es van concentrar ahir al vespre davant de molts ajuntaments gironins en suport als presos el dia del trasllat a Madrid i per denunciar “la farsa” que serà el judici. A la plaça del Vi de Girona, unes 2.000 persones es van aplegar en un dia “de connexions històriques”, ja que coincidia amb els bombardejos que va rebre la ciutat abans de l’entrada de les tropes franquistes, ara fa 80 anys. Al so de les sirenes d’alerta, van iniciar-se els parlaments. L’advocat i defensor de Jordi Cuixart, Benet Salellas, va denunciar que és un “judici a la democràcia” en què “la fiscalia es posa al costat de l’extrema dreta”. Salellas va evocar també “la República que es va perdre fa 80 anys”, però hi va afegir que “el fil roig” ha de servir per “plantar cara” al judici des del carrer. També va recordar el lema de No passaran!, un crit contra el feixisme dels anys trenta que va ser corejat a la plaça.

A la Bisbal d’Empordà, unes 250 persones es van concentrar davant de l’ajuntament. A Olot, s’hi van aplegar cap a 300 persones. Un intèrpret del col·lectiu Músics per la Llibertat va cantar alguns temes, entre els quals Què volen aquesta gent? Les pancartes s’adreçaven a la comunitat internacional i, en anglès, deien: “L’autodeterminació és un dret, no un crim.” Centenars de persones es van aplegar a la concentració de Banyoles, que també va reunir els onze alcaldes del Pla de l’Estany. L’escriptor Joan -Lluís Lluís va llegir un escrit en què va demanar que no ens habituem a la barbàrie. Més de 300 persones es van reunir a Figueres. La primera a prendre la paraula va ser la figuerenca Mireia Mata, directora general d’Igualtat, que va recordar Pilar Heras, directora general d’Execució Penal de la Comunitat i Justícia Juvenil, que va morir fa uns dies.

A Torroella de Montgrí, amb la consellera Dolors Bassa a Madrid, es va fer una crida a trobar-se cada divendres a la plaça de l’Ajuntament i es van fer proclames a ser actius amb els actes programats aquest cap de setmana. A Celrà, desenes de veïns es van concentrar a les set de la tarda. El regidor Pitu Bartis va dir que més que presos polítics, són “ostatges, persones segrestades per un Estat totalment feixista”. Hi va afegir que diversos mitjans internacionals també qualifiquen el judici de farsa, i un membre del CDR, Ter Gavarres, va encoratjar tothom a la mobilització permanent. A la Selva hi va haver concentracions a Santa Coloma de Farners i a Blanes, entre altres poblacions. A la capital de la Selva un centenar de persones es van reunir davant de l’ajuntament, a la plaça batejada com a Primer d’Octubre en el ple de dilluns. A Blanes es van concentrar unes 120 persones al passeig de Dintre, al davant de la casa de la vila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.