Platja d’Aro rebaixa deu milions el deute en cinc anys

Platja d’Aro rebaixa deu milions el deute en cinc anys

 

L'alcalde de Platja

Segons Informa El Punt Avui El mateix dia que el ple aprovava el pressupost de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro per al 2015, l’alcalde, Joan Giraut, va presentar el tancament provisional a 15 dies del final de l’exercici, amb una previsió molt optimista que aporta un superàvit que es xifra en 5.129.224 euros.

El pressupost per al 2014 ja preveia un superàvit de 2.514.000 d’euros, als quals cal sumar ara els 1.840.997 euros ingressats per sobre del previst i els 774.228 euros gastats de menys. Giraut explicava ahir que els estalvis han arribat bàsicament a través de l’eficiència en el manteniment i la rebaixa en el subministrament de telèfon, entre els resultats més destacats.

Pel que fa al capítol d’ingressos, Giraut va assegurar que l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro ha crescut sobretot gràcies a les plusvàlues i als endarreriments en IBI rústica que no s’havia previst que s’acabarien cobrant i que finalment s’han cobrat. Respecte a les plusvàlues, Giraut va explicar que és un efecte del mercat immobiliari en època de crisi que ha fet que en els últims tres o quatre anys “hagin anat creixent els ingressos per aquest concepte, que han servit per compensar les pèrdues de l’Icio a causa de la crisi”. Un símptoma clar que la compravenda ha estat activa.

L’endeutament financer del consistori de Castell-Platja d’Aro s’ha anat reduint des del 2010 fins a l’actualitat, de manera que dels 29,11 milions d’euros de deute xifrat el 31 de desembre del 2010 s’ha passat als 19,09 milions calculats per a finals d’aquest mes. La rebaixa de deute ha fet que la ràtio legal d’endeutament, que era de 123,5% el 31 de desembre del 2010 –el marge màxim autoritzat, que, en aquell moment, era del 110%–, hagi anat a la baixa, fins al 65,1% previst per a finals d’aquest mateix mes. Es compta que a finals del 2015 sigui d’un 57,5%.

Ara el marge d’endeutament establert pel govern de Rajoy per poder recórrer a un crèdit és del 75%. De fet, però, al consistori no li cal, segons Giraut, recórrer al préstec, ja que en les previsions de principis d’any ja es preveu un superàvit, com aquest mateix 2014.

Continuïtat de previsió

La previsió per al 2015 es va aprovar ahir amb els vots favorables dels regidors de l’equip de govern i els vots en contra de tots els edils de l’oposició. Giraut va afirmar que era una previsió de continuïtat i que “ningú podia qüestionar que no toquem de peus a terra”. El pressupost per al 2015 preveu uns ingressos de 28,80 milions d’euros amb unes despeses inferiors de 26,35 milions d’euros. Aquests càlculs fan que, d’entrada, ja es prevegi un superàvit de 2,44 milions d’euros.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.