L’exconseller Nadal, imputat pel cas de la vall de Solius

L’exconseller Nadal, imputat pel cas de la vall de Solius

 

índice

Segons Informa El Punt Avui L’exconseller de Política Territorial i Obres Públiques Joaquim Nadal ha estat imputat per un presumpte delicte d’estafa, arran d’una operació urbanística que va derivar en una permuta de terrenys el 2006 a Santa Cristina d’Aro. Joaquim Nadal serà cridat a declarar el dia 21 d’aquest mes.

En l’informe que el ministeri fiscal ha transmès a la instructora del jutjat número 25 de Barcelona Elena Carasol, s’assegura que Nadal va poder incórrer en el delicte d’estafa perquè en el conveni entre la conselleria que ell presidia, l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro i Varal Real Estate (l’empresa promotora del polígon industrial el Molí d’en Reixach de Solius) no s’informava l’empresa a qui cedien drets urbanístics de la zona de Bernades que aquell sòl era inundable.

La fiscalia especifica precisament que la inundabilitat d’aquest espai va ser determinant més endavant perquè l’Incasòl renunciés, el 14 de setembre del 2010, a la reparcel·lació de la zona. El fiscal manifesta en el seu informe que tant Nadal com el llavors alcalde de Santa Cristina, Ricard Herrero, mort el març passat –informació que el fiscal no esmenta en el seu informe entregat el 23 d’octubre–, van incórrer en el delicte d’estafa si tenien coneixement de la inundabilitat dels terrenys i ho van amagar. El fiscal es basa en dos testimonis que van declarar a la Guàrdia Civil que la inundabilitat era sabuda.

Aquell conveni urbanístic signat fa set anys a tres bandes comprometia el govern de la Generalitat a comprar uns terrenys industrials per una xifra de 7,5 milions a canvi que els promotors abandonessin la idea de convertir aquells 65.000 metres quadrats de sòl en 77 naus industrials i poder atendre així, segons va explicar l’exconseller Nadal, “les peticions de grups ecologistes que vetllaven des de feia temps perquè la zona es preservés”.

La motivació d’aquella operació no va ser, a parer del fiscal Fernando Maldonado, la voluntat de satisfer les peticions dels grups ecologistes, sinó l’adquisició de la finca de Can Dalmau, pròxima a aquella zona per part de l’empresari José Manuel Lara, segons informava ahir l’agència Efe.

L’exgerent de l’Incasòl Emili Mas està imputat pel presumpte delicte de prevaricació perquè l’Incasòl, assegura el fiscal, va avançar una quantitat econòmica a l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, tot i saber que la zona de Bernades no era susceptible de ser desenvolupada urbanísticament.

L’exconseller va assegurar ahir, un cop es va conèixer la seva imputació: “Sempre i en totes les
situacions he actuat en
defensa de l’interès públic” i per “preservar la vall de Solius”. Va manifestar també que tot s’havia fet “en resposta a una demanda social representada
per la plataforma Salvem Solius i pels monjos de Santa Maria”, i amb el convenciment que la “solució adoptada per preservar Solius s’ajusta plenament a dret”.

Així mateix va afegir que la Generalitat i l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro havien treballat “plegats per preservar Solius i garantir un nou sòl industrial en salvaguarda dels interessos comunitaris i dels drets dels particulars”. “No puc entendre que salvar la vall de Solius pugui ser constitutiu de delicte”, va afirmar.

El líder socialista Miquel Iceta, per la seva banda, es va mostrar convençut de la innocència de Joaquim Nadal, i que havia actuat amb “honestedat i en defensa de l’interès públic”.

LES FRASES

No puc entendre que salvar la vall de Solius pugui ser constitutiu de delicte
Sempre, i en totes les ocasions, he actuat en defensa de l’interès públic
Joaquim Nadal
ExCONSELLER DE POLÍTICA TERRITORIAL I OBRES Públiques

TVE ho vincula al dret a decidir

Els serveis informatius de Televisió Espanyola van utilitzar per il·lustrar la informació de la imputació de l’exconseller Joaquim Nadal imatges de la roda de premsa de presentació del Pacte Gironí pel Dret a Decidir, que presideix l’exalcalde i exconseller. En la informació que es pot consultar al web del canal de notícies 24 Hores de TVE, es dóna força rellevància a la roda de premsa en la qual només van participar l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el mateix Joaquim Nadal. El pes d’aquestes imatges en el conjunt de la informació ha indignat l’Ajuntament de Girona. En aquest sentit, i a l’espera d’estudiar el contingut de les notícies dels serveis informatius de la cadena pública estatal relacionades amb la imputació de Joaquim Nadal, no es descarta la possibilitat de fer una queixa a TVE o al Col·legi de Periodistes. El Pacte Gironí per Dret a Decidir es va presentar a finals de juliol del 2013.

J.T.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.