Thyssen, Anlló… i Moré

Thyssen, Anlló… i Moré

 

Carles Motas, cap de

Segons Informa El Punt Avui Un mandat de crisi econòmica, migrades subvencions de la Generalitat i l’Estat i recessió immobiliària no sembla el millor escenari per desencallar els grans projectes de Sant Feliu de Guíxols, amb els cognoms emblemàtics de la col·lecció de la baronessa Carmen Thyssen i el llegat hoteler dels germans Anlló. Però darrerament el cognom que més trasbalsa la política municipal és el d’Albert Moré, el gestor turístic que havia contractat el govern local de CiU i el PSC fins al maig de l’any vinent. El concurs per adjudicar el contracte –amb dos altres competidors que es van acabar retirant i Moré, que ja treballava per al consistori, amb la puntuació màxima– va fer encendre els quatre grups de l’oposició. Després d’una primera escaramussa, al juny, una denúncia judicial i el fet que l’afer esquitxés les exposicions Thyssen, en transcendir que també havia fet catàlegs, cartelleria i marxandatge de les mostres pictòriques –98.000 euros adjudicats en tres anys entre Ajuntament i Fundació– van precipitar que l’executiu comandat per Joan Alfons Albó (CiU) i Pere Albó (PSC) decidís prescindir de Moré fulminantment l’1 de setembre.

L’argument oficial de “pèrdua de confiança” en el gestor no satisfà el portaveu de Tots per Sant Feliu (TSF), Carles Motas, que hi veu una mostra de la “política clientelar” del pacte sociovergent. Els regidors d’ERC, Jordi Vilà; PP, Òscar Álvarez, i ICV-EUiA, Joan Prat, barregen les crítiques a l’“opacitat” amb la sensació que la polèmica s’hauria pogut evitar si el govern no s’hagués entestat a mantenir Moré quan la tempesta política començava. Un altre serial judicial atiat per TSF també espera desenllaç, el de l’error administratiu que Pere Albó fos proclamat i cobrés com a vicealcalde abans que el càrrec es regulés en el reglament orgànic (ROM). Prat, d’ICV, creu que és un altre cas que el govern “hauria pogut resoldre d’entrada amb cintura política”.

Ningú no critica que el projecte de Museu Thyssen s’hagi desat al calaix. Ho troben lògic i destaquen que l’exposició anual és una bona alternativa. Però Motas veu “desídia” en el fet que l’adquisició de Can Serra, la fàbrica que acolliria el centre d’art, no s’hagi arribat a tancar a causa d’un desacord amb la propietat, pel sobrecost de l’IVA, que ha pujat del 16% al 21%. Vilà té “la sensació que l’alcalde ha renunciat” a la pinacoteca. “Que no es pugui fer ara no treu que es pugui estudiar el projecte, replantejar-lo per fases o reivindicar que els quadres vagin finalment a Sant Feliu”, després que Barcelona estigui cercant finançament extern per exposar la col·lecció de pintura de la baronessa.

Pel que fa a l’herència Anlló, la crisi i la Generalitat han alentit la venda de finques i devaluat les expectatives. Però pels grups ara mateix preocupen més temes com el servei de neteja i la sortida de la crisi, en què creuen que falta iniciativa. Com a aspecte positiu, en canvi, ERC, el PP i ICV destaquen la renovació de l’enllumenat.

Població
21.945 (2013)
Superfície
16,23 km²
Densitat de població
1.352,13 hab./km²
Grups al govern (2)
CiU:
2.491 vots (39,8%)
7 regidors
PSC:
1.844 (22,7%)
5 regidors
Grups a l’oposició (4)
Tots per Sant Feliu
1.919 vots (22,7%)
6 regidors
ERC
478 vots (5,9%)
1 regidor
PP
472 vots (5,8%)
1 regidor
ICV-EUiA
436 vots (5,4%)
1 regidor

Carles Motas PORTAVEU MUNICIPAL DE TSF

El veterà portaveu d’ERC, l’únic nou alcaldable confirmat entre els partits ganxons, diu que el bipartit de CiU i PSC no ha atacat la crisi econòmica a la ciutat. I fa una valoració especialment negativa de les mesures per resoldre l’aparcament al centre. Creu que s’ha deixat perdre l’esplanada llogada a l’Horta d’en Palahí, ara en mans privades i barrada des de finals d’estiu. Poc partidari d’excavar un pàrquing al front marítim del passeig, critica que del projecte de mandat del govern no s’hagin vist “ni tan sols els plànols”. Preferiria fomentar pàrquings dissuasius a segona línia.

Òscar Álvarez PORTAVEU MUNICIPAL DEL PP

Va rellevar l’anterior cap de llista, Jesús Fernández, l’any passat. Destaca l’aposta per fer “oposició constructiva”, amb idees com el tall al trànsit del carrer Hospital els diumenges al matí. Entre les crítiques, a més de l’aparcament, creu que el projecte del museu Thyssen s’hauria de moure i es queixa, igual que els altres tres portaveus, que la liquidació del llegat dels germans Anlló estigui encara “empantanegada”, amb els conflictes per subhastar l’antic hotel Panorama Park per un embargament parcial inscrit a favor de l’Agència Tributària.

Jordi Vilà PORTAVEU MUNICIPAL D’ERC

Regidor des de fa un any i mig, en substitució d’Ángeles Sánchez, té certa sintonia amb l’alcalde i molts regidors del govern, però no s’ha estat de criticar el procés fallit de contribucions especials al carrer s’Adolitx o el contracte suspès de Moré, però destaca que en els dos temes finalment s’ha rectificat. Entre les matèries pendents esmenta la neteja viària, la falta de solucions econòmiques d’aparcament durant la temporada turística i els dies festius i la seguretat en urbanitzacions i els barris més perifèrics. Està disposat a continuar en espera que el PP triï candidats.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.