Models confrontats

Models confrontats

 

Castell-Platja d'Aro

Segons Informa El Punt Avui En comparació amb el quadrienni 2007-2011, marcat per la moció de censura que el setembre de 2009 van impulsar el PSC, ICV-EUiA i el PP, el present mandat municipal a Castell-Platja d’Aro ha estat políticament plàcid per a l’alcalde, Joan Giraut (CiU), i el seu fidel soci del PP, Peter Kosidlo. Sense possibilitat de grans inversions, les grans discrepàncies entre el govern i els grups d’esquerres a l’oposició s’han centrat en els canvis introduïts en la darrera fase de tramitació del pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), que l’anterior tripartit havia aprovat inicialment una setmana abans de les eleccions municipals del 2011.

Des del PSC i ICV-EUiA, es va criticar que la parcel·la municipal per a equipaments que generava l’ampliació del Port d’Aro no se situés a primera línia del litoral. El nou portaveu socialista, Maurici Jiménez, lamenta que “la millor parcel·la edificable de la Costa Brava” quedi en mans privades per a usos residencials, un fet que pel regidor d’ICV-EUiA, Pedro Torres, “li pot restar excepcionalitat per atraure capital privat que vulgui construir un auditori per a congressos”. Per part d’ERC, la portaveu, Estel Rodríguez no incideix tant en la titularitat del solar, però lamenta que “de la manera que s’ha plantejat el projecte no hi haurà una oferta comercial, lúdica o de restauració interessant a primera línia de mar que atregui gent, sinó habitatges que segurament no seran de primera residència, cosa que pot fer que la zona quedi mig morta gairebé tot l’any”.

Més enllà del nou port, un projecte a mig termini que tot just s’acaba de treure a subhasta, PSC, ICV-EUiA i ERC també han qüestionat diversos canvis de qualificació urbanística que tenen a veure amb el model turístic. Davant la manca d’inversors interessats a promoure nous hotels, el govern local s’ha avingut a flexibilitzar la clau hotelera en alguns solars perquè s’hi puguin construir hotels apartament. Torres creu que així es “deixa de banda l’objectiu de mantenir i potenciar els usos hotelers” i Rodríguez critica que “la majoria de modificacions que ha proposat l’equip de govern han estat a instància de determinats inversors privats”.

El govern ha esgrimit la progressiva reducció de deute i els superàvits en els darrers exercicis, però l’oposició coincideix que els superàvits proven una pressió fiscal excessiva. “S’està espoliant la butxaca del ciutadà, que acaba fent de banc del consistori”, apunta Jiménez, que recorda que l’any passat van proposar que s’urgeixi una revisió dels valors cadastrals per abaixar el rebut de l’IBI d’acord amb la devaluació immobiliària.

Els tres portaveus creuen que amb els recursos econòmics es podria fer més feina en matèria de serveis socials, condonació de plusvàlues a desnonats i polítiques de joventut. Jiménez i Torres, a més, qüestionen la despesa d’una de les darreres obres en curs, la reforma de rotondes, que troben “supèrflua”.

Pel que fa a la novetat de permetre ampliar les terrasses d’establiments, implementada al llarg del mandat, els tres grups la troben correcta, però en critiquen la gestió “poc clara i amb arbitrarietats”, assenyala Rodríguez.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.