Es va celebrar el V Festival d’Escacs de Platja d’Aro amb participació ganxona

Es va celebrar el V Festival d’Escacs de Platja d’Aro amb participació ganxona

El “V Chess Festival Internacional Vila de Platja d’Aro”, celebrat entre els dies 25 de juny i 2 de juliol, ha estat un gran èxit en quant a organització i participació, amb la inscripció de jugadors de totes les edats en els “Opens”, sobretot catalans, espanyols i russos, però també vinguts d’Estònia, Escòcia, Bielorrússia, Khazakhstan, França i Alemanya.

Però la màxima expectació s’ha centrat en els “Tornejos de Ràpides de Llegendes”, celebrats a l’Hotel Aromar i protagonitzats per Anatoly Karpov, Jan Timman, Ljubomir Ljubojevic i Zoltan Ribli, tots quatre jugadors de gran reconeixement internacional que han destacat mundialment de joves. Entre aquests quatre magnats s’han disputat un campionat a ràpides a dos ritmes diferents (primer a 25’+10“ i segon a 5’+3”) i, sumant els dos ritmes, el campió per millor desempat ha estat Zoltan Ribli, que va guanyar les partides de desempat fixades a 3’+2”, és a dir, cada jugador només tenia 3 minuts per fer la partida i cada jugada, després de pitjar el rellotge, se li incrementava dos segons. Aquestes partides van ser retransmeses en directe per Chess 24 amb una gran repercussió mediàtica ja que hi havia el Gran Mestre Shirov comentant les partides per a una web russa.

De partides ràpides, també s’ha disputat un “Gran Prix Blitz”, amb 26 participants, en què els màxims dominants han estat els russos, encapçalats pel Mestre Internacional Mikhail Krylov. Només el Mestre Fide català Enrique Colón ha fet front a ells, quedant en vuitè lloc. Més enrere han quedat els locals Francesc Parramon, Rodrigo Iglesias i Jordi Díaz Comas, en 11a, 12a i 13a posició respectivament. Per als menors de 14 anys també s’ha fet una competició de ràpides “Llampec”, amb 45 participants, en què el màxim anotador ha estat el català Aleix Miró. Artur Roca, del Club d’Escacs Guixolenc, ha quedat sisè.

Els “Opens”, que s’han jugat cada dia en els grups A i B al Club Nàutic Port d’Aro, també han estat interessants, amb moltes partides d’extraordinària duresa. El Grup A estava plegat de Mestres. Amb una
participació de 31 participants, ha quedat primer classificat Alexander Gutenev, qui ha obtingut norma de Gran Mestre, seguit de Sergei Matsenko, tots dos Mestres Internacionals russos. L’únic català que els ha plantat cara ha estat el Mestre Internacional Alfonso Jerez, en sisena posició. Jordi Fluvià i Àlex Vidal han quedat més enrere encara, en 10a i 11a
posició respectivament. L’únic jugador del Guixolenc que ha jugat en aquest grup ha estat Jordi Parayre, que ha quedat a la posició 21a, fent una bona segona part del torneig.
Al grup B, amb 29 participants, el nivell era més baix, però no absent de bones partides. Aquest grup l’han dominat els germans Rodrigo i David Iglesias, del Club d’Escacs Platja d’Aro, seguits de prop per Arnau Clot del Santa Eugènia. Del Club Guixolenc d’Escacs destaca Jordi Serra en 7a posició, seguit de Jordi Carramiñana en 11a posició i el nou fitxatge
Wenceslao Diaz en el lloc 26. Cal mencionar la valentia de la jove promesa del Club d’Escacs Platja d’Aro, Igor Prokudin, que amb només 8 anys s’ha atrevit a competir entre els grans del B, donant més d’un ensurt.
Nahuel Roqueta, del Santa Eugènia, s’ha proclamat campió de l’Open per a menors de 14 anys, seguit de prop per Roman Pavlov, del Kazakhstan. L’únic nen del Guixolenc, Artur Roca, ha obtingut la 19a posició.
També hi va haver temps per organitzar un enfrontament amistós Catalunya-Rússia, amb dos equips de sis jugadors per cadascuna de les nacionalitats i el resultat final d’empat.
Les partides van ser divertides perquè els primers cinc moviments els van efectuar dues nenes que feien que les posicions fossin com a mínim desconegudes per la continuació de la partida, les dues nenes continuaven després jugant la partida que havien iniciat en un altre tauler. Va ser una experiència i ocurrència del Director del Torneig, Vladimir Volkov, que ha
invertit un gran esforç personal i econòmic per posar els escacs de Platja d’Aro a nivell mundial.

Si alguna cosa cal destacar d’aquest Festival d’Escacs és que, malgrat l’edat jove que té el Club d’Escacs Platja d’Aro, s’ha engrandit amb l’arribada de talents russos i d’altres, i amb l’alta capacitat organitzativa dels seus membres fan possible que es puguin celebrar esdeveniments d’aquest tipus ben a prop de casa. És una cita obligada per als jugadors aficionats a les 64 caselles que es referma any rere any. Aquesta temporada s’han superat i esperem que la propera puguem gaudir altre cop d’aquest espectacle amb més novetats. Gens Una
Sumus!

El Club d’Escacs Platja d’Aro i l’Escola d’Escacs Costa Brava han estat responsables en tot moment de l’esdeveniment, sobretot en les figures de Vladimir Volkov, Carlos Salgado i Jordi Díaz Comas. Cal mencionar també els estaments col·laboradors que hi han posat el seu gra de sorra, com ara l’Ajuntament de Platja d’Aro, el Club Nàutic Port d’Aro, l’Hotel Aromar, Europe Échecs, el Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, la Federació Catalana d’Escacs, en especial formar part del XIV Circuit d’Oberts Internacionals, i la Federació Internacional d’Escacs (FIDE).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.