Arriba a la Costa Brava una bavosa de mar invasora

Arriba a la Costa Brava una bavosa de mar invasora

Les inspeccions periòdiques del projecte Silmar, en què biòlegs de la Fundació Mar avaluen la qualitat dels ecosistemes marins, han detectat la presència de la voraç bavosa Godiva quadricolor al litoral de Sant Feliu de Guíxols. Es tracta d’un nudibranqui invertebrat originari de les costes de Sud-àfrica i, entre altres hipòtesis, sospiten que la seva introducció a la Mediterrània s’ha produït a través d’exemplars enganxats al buc de vaixells de càrrega. Els dos exemplars observats eren a les coves de les cales Maset i d’es Cranc, un d’adult i un altre de juvenil.

L’espècie es reprodueix amb rapidesa quan la temperatura de l’aigua puja de 14 graus i els ous es mantenen, si no, latents durant els mesos d’hivern i amb temperatures més fredes. És de dimensions reduïdes, uns 7 centímetres, però el biòleg de la fundació Xavier Salvador alerta que rere la seva vistositat s’amaga una gran voracitat que “pot desequilibrar tot l’ecosistema” perquè s’alimenta d’esponges, plomalls marins i altres invertebrats autòctons. A la Mediterrània ja n’havien detectat colònies estables a l’estret de Gibraltar i a l’estany de Tau, a la costa francesa. Però és el primer cop que en veuen al litoral català.

Més amenaces

Hi ha, però, més males notícies de resultes de les inspeccions: d’una banda, veuen perillar la posidònia pel fondeig d’embarcacions recreatives amb àncora, però també les gorgònies –una espècie de coralls tous– pels efectes del canvi climàtic. De l’altra, han localitzat alguns crancs aranya, un animal provinent de l’Atlàntic i arrelat en zones com el litoral mallorquí. No competeix amb els autòctons, però els seus patògens poden afectar altres espècies.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.