El Xè Festival de Guitarra reforça l’aposta de qualitat

Segons Informa El Punt Avui Un sol concert de les grans cites musicals d’estiu té un cost més alt que la programació sencera de l’humil però obstinat Festival de Guitarra de Girona, que en la seva desena edició es resisteix a canviar de model i continua apostant per la projecció d’artistes catalans, la invitació de primeres figures internacionals però sovint desconegudes pel gran públic, l’arrelament al territori diversificant els escenaris entre Girona, Salt, Llançà, Palamós, Platja d’Aro, Santa Cristina d’Aro i Tossa, i una concepció socialitzadora de la cultura, amb entrades que no superen els 10 euros. Exquisit, doncs, però no elitista, el Festival de Guitarra es permet algun luxe, com ara Misticisssimus (17 de juliol), un espectacle de Pedro Burruezo amb la Bohemia Camerata i la Coral Cypsella que integra la música àrab, la jueva i la cristiana, o l’estrena de peces compostes per autors catalans, inclosa una del gironí Marc Bosch, interpretades en “primícia mundial” pel nord-americà Adam Levin el 16 d’agost a Platja d’Aro en un recital, per cert, gratuït. “Mantenim la voluntat de servir de plataforma per a la projecció professional dels creadors catalans en el camp de la música de guitarra, de la qual som exportadors nats, es pot dir de fet que és una qüestió de filogenètica”, explica David Coll, un dels organitzadors del festival junt amb Josep Manzano, el seu fundador, i l’australià Gavin Buckley. Tots tres professors d’escoles de música, es van embrancar en aquest projecte per “militància cultural” i no per afany lucratiu, cosa que els estalvia caure en la temptació, diuen, de desvirtuar la programació amb propostes de gran consum com les que presenten altres “festivals més sexis”, fins i tot dins la seva mateixa especialitat.

No se’ls pot negar, però, un encant prou seductor, amb propostes singulars com la primera sessió familiar que programarà el festival, i d’entrada lliure: el cabaret surrealista La soirée extraordinaire, de la companyia La Mort du Cygne (20 de juliol, Les Bernardes de Salt), amb elements de mim i màgia, compost per l’autor de la banda sonora de Blancaneu. Hi haurà, també, com a novetat, un cicle de joves intèrprets que reserva algunes perles, com ara veure actuar plegats el mexicà Oman Kaminsky i l’argentí Camilo Verga (22 de juliol), i l’ampostí Ferran Talarn i el rus Andrei Parfinovitx (27 de juliol), a més d’un taller de guitarra de tango amb Analía Rego. Aquesta edició, s’obren també als barris, amb dos concerts al centre cívic Ter i a l’Espai Marfà, i introdueixen dues combinacions fins ara insòlites en la seva programació: un recital de banjo i violí i un altre de guitarra i dansa espanyola. El pressupost de què disposen? Irrisori. El Festival de Guitarra se sosté per mitjà de complicitats amb empreses privades i del suport de les institucions, davant les quals han anat guanyant credibilitat any rere any.

El preu de les entrades oscil·la entre els 3 i els 10 euros, i hi ha l’opció d’adquirir abonaments a través d’internet (www.festivalguitarragirona.com), a partir de dilluns vinent, per a tots els concerts o en paquets de cinc i dos, a més de descomptes del 50% per als socis del GEiEG i els alumnes d’escoles de música.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.