La Casa Irla presenta Josep Tarradellas. Dels orígens a la República

La Casa Irla presenta Josep Tarradellas. Dels orígens a la República

Segons Informa Tribuna Ganxona El proper dissabte 17 de novembre a les 18 h es presenta a la Casa Irla el llibre Josep Tarradellas. Dels orígens a la República a càrrec de Montserrat Catalán Benavent, directora de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del Monestir de Poblet des de 1988.

Al retorn del president de la Generalitat de Catalunya, el Molt Honorable Josep Tarradellas i Joan, em van assignar a la seva secretaria particular després d’haver-se constituït al Palau de la Generalitat el primer Govern d’Unitat, desenvolupant totes les tasques adients al càrrec fins el seu decés, el 10 de juny de 1988. Posteriorment vaig col·laborar en l’organització dels treballs de representació que tenia la senyora Tarradellas assignades com a vídua del president Tarradellas junt amb les de direcció, organització, catalogació, digitalització de text de tot el seu fons documental, gràfic, bibliogràfic i de publicacions, que consta de més de dos milions de pàgines. Vaig treballar amb la família Tarradellas durant vint-i-quatre anys. Actualment formo part d’un equip assessor junt amb professors de la Universitat de Barcelona, de la Universitat Autònoma de Barcelona y la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona per a la selecció de textos per a tesis doctorals a través del fons documental de l’Arxiu“. Aquest és el currículum vitae de l´autora del llibre, Montserrat Catalán.

L´acció de Josep Tarradellas es desplega en un ventall que s´inicia durant les primeres dècades del segle XX i finalitza amb la transició a la democràcia, després de creuar la República, la Guerra Civil i l´exili. Aquest volum narra els seus orígens, l´activisme catalanista i republicà de la joventut, la creació d´Esquerra Republicana de Catalunya i la tasca duta a terme com a conseller de Governació sota la presidència de Francesc Macià. A continuació segueixen els textos originals relacionats amb la persona de Josep Tarradellas, però també amb el país en general. Destaquen, per exemple, la descripció relativa a la dignificació del Palau de la Generalitat i l´habilitació del Parlament l´any 1932, les cartes i anotacions o bé els articles de premsa.
Josep Tarradellas va estar al capdavant de les nostres institucions en els moments clau de la història contemporània de Catalunya. El coneixement de la seva obra en dóna testimoni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.