Una aliança festiva

Una aliança festiva

Segons Informa El Punt Avui El concert que va oferir l’Orquestra Filharmònica d’Israel, dirigida per Zubin Mehta, va ser la celebració institucional del 50è aniversari del Festival de la Porta Ferrada, el degà de Catalunya i dels pocs d’una certa envergadura i eminentment públic que encara queda dempeus. Això, en l’època actual, té el seu mèrit, i de dificultats a superar, n’hi ha hagut –i n’hi haurà– un bon grapat. La celebració esbojarrada, la celebració més popular d’aquest aniversari, previsiblement sense consellers, directors generals ni diputats, i sense més autoritats que les locals, tindrà lloc avui, a partir de 2/4 de 10 del vespre.

L’edició de l’any passat va incloure al cartell l’estrena de Persèfone, el darrer espectacle de Comediants, i d’aquella relació va sortir la idea de celebrar conjuntament el 50è aniversari del festival i el 40è aniversari de l’emblemàtica companyia resident a Canet de Mar. La idea es materialitza en dos espectacles, un de carrer, Llevantada d’artistes, i un altre purament d’escenari, una òpera encara per determinar, que està previst que s’estreni en l’edició del festival de l’any vinent.

Jaume Bernadet és el director de Llevantada d’artistes, una cercavila en què la companyia maresmenca ha cercat la implicació de les entitats culturals locals, com ara l’Associació Teatral Benet Escriba, el grup Percussió Ganxona, reforçat per la Banda del Surdo de Girona, i l’Escola de Dansa Almudena Bonilla. Segons Bernadet, l’espectacle té “tres eixos, com la mateixa localitat: el mar, el passeig i el monestir”. La Llevantada, com no podia ser d’una altra manera, vindrà del mar, fent una picada d’ullet al passat del poble, en què, els dies de ballada de sardanes, les cobles arribaven a la platja en barques. La música de la cercavila, interpretada pels Solistes de la Costa, grup amb què Comediants col·labora habitualment, també arribarà en barca interpretant música dels anys seixanta i setanta, coincidint amb les dates de naixement del festival i la companyia. Una vegada fet el desembarcament, amb focs artificials i la cerimònia habitual dels Comediants, al passeig, a l’altura del Casino, esperarà el seguici, format per sis carrosses, al·legories de tots els llenguatges artístics que toca el festival: dansa, teatre, música clàssica, lírica, moderna i teatre. Seran com sis escenaris itinerants, que es traslladaran, envoltats de xanquers, dracs i criatures diverses que interactuaran amb el públic, a més de les esferes ja populars de comediants, fins al monestir, convertit per a l’ocasió en una mena de pastís gegant, davant del qual es visualitzaran els presents que els Comediants ofereixen al festival ganxó. L’espectacle sencer durarà cap a una hora i mitja, depenent sobretot de la interactuació amb el públic.

Segons Jaume Bernadet, la idea, l’objectiu de tot plegat és que la cercavila constitueixi “un riu de festa” que travessi la localitat ganxona per un dels seus passejos característics, fins a arribar a un altre dels llocs més visitats.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.