L’Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu s’acosta a la meta

L’Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu s’acosta a la meta

Segons Informa El Punt Avui L’adequació del Palau de l’Abat de Sant Feliu perquè s’hi puguin exhibir obres d’art de primer nivell està gairebé a punt perquè d’aquí a un mes s’inauguri la primera exposició de la col·lecció Carmen Thyssen. Com a reconeixement a la baronessa, la ganxona adoptiva més il·lustre, la regidora de Promoció de la Ciutat i Relacions Institucionals, Pilar Giró, explica que el palau rebrà el nom d’“Espai Carmen Thyssen, per la seva implicació i ganes d’ajudar la ciutat”.

Les obres, pressupostades en 300.000 euros, tanquen el procés de recuperació del palau abacial, que l’any 2007 era a mig camí de la ruïna i es va consolidar amb el suport de diverses administracions després que el bisbat el cedís al municipi durant 75 anys. L’arquitecte responsable d’aquesta darrera fase dels treballs, Francesc Pla, destaca que “s’han previst tots els requeriments de conservació de gamma alta”, pel que fa a control del clima, il·luminació, aïllament i seguretat.

Per exemple, el nou sistema de climatització garanteix un grau d’humitat permanent, han posat filtres de rajos ultraviolats i gamma als vidres de les finestres –perquè la llum del sol no malmeti els pigments de les pintures–, la il·luminació artificial inclourà projectors sofisticats –regulables segons l’obra perquè els colors es puguin apreciar amb naturalitat– i s’han substituït els extintors per uns d’específics. A banda de la qualitat de l’exposició, totes aquestes mesures donen resposta a les exigents condicions de les asseguradores.

Tot el procés ha estat supervisat per la baronessa i el conservador de la col·lecció Carmen Thyssen, Juan Ángel López. Com que es tracta d’un espai amb algunes sales de dimensions reduïdes i moltes finestres, s’ha optat per crear noves parets que amaguen les balconeres al darrere. Però Pla hi afegeix que “sempre que s’ha pogut s’han respectat les finestres per preservar el caràcter domèstic de l’espai i la llum natural fantàstica”. També han salvat amb rampes el desnivell d’alguns esglaons perquè el recinte sigui totalment accessible.

Complements a la mostra

A l’avantsala del palau també han previst una instal·lació amb les caixes que es faran servir per traslladar els quadres, “una metàfora del trànsit del món de l’art” –diu Pla– que permetrà veure de prop els recipients climatitzats i indeformables.

L’exposició es completarà amb una línia temporal que contextualitzarà el període en què es va pintar cada obra amb l’evolució dels moviments pictòrics i els principals esdeveniments de la història civil. I a la sortida de l’exposició, des d’una finestra del monestir, els visitants podran veure l’edifici annex de la fàbrica Serra Vicens, on algun dia es construirà el centre d’art permanent per a la col·lecció.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Verificació (no es una màquina) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.