L’escriptor Ramon Solsona visita la biblioteca municipal Baldiri Reixac

L’escriptor Ramon Solsona visita la biblioteca municipal Baldiri Reixac
Ramon Solsona

El guanyador del premi Sant Jordi 2010 amb L’home de la maleta estarà a Santa Cristina d’Aro demà, dimecres 30 de novembre a les 20.30h

El proper 30 de novembre a les 20.30h, l’escriptor i periodista Ramon Solsona visitarà la Biblioteca municipal Baldiri Reixac per parlar de la seva obra i en especial de la seva darrera novel·la, l’home de la maleta, guanyadora del premi Sant Jordi 2010.

A L’home de la maleta, l’autor dóna veu a Venerando Mallons Cachaldora, un avi rondinaire i un xic tronera que ens explica de viva veu la seva vida i com, un cop vidu, decideix vendre el seu pis i viure la resta dels seus dies fent la ronda, un mes cada torn, a casa de cadascuna de les seves tres filles.  Si quan parla del passat es repassen les misèries típiques de l’època, al present la cosa va del xoc entre avis, fills i néts. L’autor ha volgut fet una “reflexió sobre el món de la família” amb aquesta alternança entre tres models de família ben diferents que fa trontollar els esquemes mentals del protagonista.

L’home de la maleta es dirigeix des d’una sola veu: la del protagonista, que es mostra en el seu to habitual ple de castellanismes, paraulotes, refranys, recurrències i tot ben farcit amb retalls de cançons lleugeres. El mateix personatge ho confessa (referint-se a com escriu les seves memòries): ‘A mi el català no me’l van ensenyar. Jo vaig escriure tal com em surt’. És, doncs, la parla d’un ancià barceloní la que es pren com l’única llengua amb què es fa rutllar tota la narració.

Com a escriptor en Ramon Solsona ha publicat entre d’altres les novel·les DG (1989) No tornarem mai més (1999) i Línia blava (2004). Per Les hores detingudes va guanyar el 1994 el premi Crítica Serra d’Or, el Prudenci Bertrana i la Lletra d’Or.

Dins  seva faceta de periodista és articulista al Diari Avui i col·laborador habitual del programa de radio “El món a RAC 1” de l’emissora amb el mateix nom i presentant la secció “La paraula del dia”.

L’acte està obert al públic en general i als usuaris del Club de Lectura de la Biblioteca Municipal que aquest mes de novembre han gaudit amb la lectura de l’Home de la maleta.

Àrea de Cultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.