Sinicia el projecte de consolidació i reintegració de 25 tombes situades a l’antiga església de Santa Cristina d’Aro

Sinicia el projecte de consolidació i reintegració de 25 tombes situades a l’antiga església de Santa Cristina d’Aro

Aquest passat dimarts, 30 de novembre, s’han iniciat els treballs de consolidació i reintegració de 25 tombes a l’entorn de l’antiga Església Paleocristiana de Santa Cristina d’Aro.

L’antiga església es va descobrir l’any 1962 durant l’obertura d’un camí situat en una nova urbanització que s’estava construint a la zona. Això va comportar una excavació que va posar a la llum el terç oriental de l’edifici, ja que el terç occidental fou destruït durant la construcció del camí.

Aquestes excavacions van permetre localitzar un edifici de culte cristià que té els seus orígens en un mausoleu, per acabar convertint-se en la primera església parroquial de la vila. Aquells treballs d’excavació, dirigits per Lluís Esteva Cruañas, es van allargar durant tres campanyes i van permetre posar al descobert una bona part de l’edifici de culte, així com també la necròpolis que l’envoltava i finalment les restes d’una estructura anterior o de la primera fase de l’edifici, situada al sud del mausoleu. Poc temps després de finalitzar aquestes intervencions es va procedir a l’adequació del sector.

L’any 2007, un equip de d’arqueòlegs de la Universitat de Girona va excavar de nou el sector interior de l’edifici i va posar al descobert noves estructures que han ajudat a interpretar-lo millor. Al 2019, es va redactar el Pla Executiu de Rehabilitació de l’antiga Església Paleocristiana de Santa Cristina d’Aro, treball que va consistir en un recull de les diverses actuacions que s’havien dut a terme en el monument i la necròpolis situada al seu voltant (tant a nivell arqueològic com a nivell de restauració) i la presentació d’una proposta de consolidació i adequació de les restes per tal de millorar-ne la seva conservació (aturant l’actual procés de degradació) amb la finalitat de poder-ne fer una presentació didàctica.

Aquesta proposta, enguany, s’ha adaptat i es centra únicament en la necròpolis. El projecte consisteix en la posada en valor de totes les tombes excavades, amb treballs de consolidació i reintegració. Aquests treballs, realitzats per l’empresa Atics S.L., estan coordinats per un tècnic restaurador, que coordina i fa el seguiment dels treballs, un tècnic arqueòleg, encarregat de la direcció i supervisió dels treballs de consolidació, i un equip de camp format per un tècnic i dos operaris que s’encarreguen dels treballs de consolidació de les restes.

El temps estimat dels treballs és d’entre dues i tres setmanes, amb possibilitat d’ampliació en funció del ritme de feina. El pressupost total d’aquest projecte és de 19.500 euros, 4.500 dels quals provenen d’una subvenció patrimonial atorgada per la Generalitat de Catalunya. Tant el monument com la necròpolis es troben inclosos en l’Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya i en el catàleg del Patrimoni Arqueològic de Santa Cristina d’Aro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.