La fira del conte rescata un arranjament per a piano de Juli Garreta de la coneguda peça “Nydia”

La fira del conte rescata un arranjament per a piano de Juli Garreta de la coneguda peça “Nydia”

Una de les activitats singulars de la Sisena Fira del Conte 2021 a Sant Feliu de Guíxols és la presentació del conte “Juli Garreta i el Drac Dalmaci”. Es tracta d’un llibre inèdit escrit per l’arxivera de Sant Feliu Maria Àngels Suquet i l’artista polifacètic Josep Almar, i que compta amb les il·lustracions d’Adriana Fàbregas. Però aquest conte porta sorpresa incorporada, perquè no és només una narració, sinó que la mà del mestre Juli Garreta aporta més continguts.

Qui ho vulgui desobrir ha de saber que se’n farà una presentació pública durant la Fira, amb un acte a la Plaça del Puig el diumenge 13 de juny a les sis de la tarda, amb entrada lliure. Serà a càrrec de l’actriu Assumpta Mercader i la pianista Maria Carretero. Aquesta és una activitat organitzada per l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols.

L’autora, Maria Àngels Suquet, explica que aquest conte musical va dirigit a nens i nenes d’edats emmarcades al cicle inicial de primària.

El conte es va realitzar des dels Tallers d’Història en saber-se que Sant Feliu de Guíxols seria Capital de la Sardana al 2020 (posteriorment, al 2021). Una de les activitats que es fa cada any és la confecció d’un conte, i per raó de la sardana, es va voler dedicar al guixolenc Juli Garreta. Es va fer a final de 2019, però no es va presentar per culpa del confinament. Ara, al juny, es fa l’estrena.

El conte com a tal és una narració digital, nascuda d’una narració preexistent del Ratpenat de Mascanada, el protagonista del qual és el drac Dalmaci, que viu a la Petita Vall de les Comes. La història explica com el drac es troba amb Juli Garreta mentre aquest darrer cerca inspiració per compondre una sardana que ha d’estrenar l’any 1912 per la Festa Major de Sant Feliu de Guíxols. El drac li demana ajuda per trobar una princesa i un Sant Jordi que vulguin capgirar la llegenda tradicional i ser protagonistes d’una autèntica història de pau i amor, lliure d’estereotips de gènere.

Anant ja a la presentació d’aquest dia 13 de juny, el públic que s’acosti a l’acte escoltarà el conte, narrat per Assumpta Mercader, amb Maria Carretero i Xavier Garriga al piano. Com que el conte musicat s’inspira en la coneguda peça Nydia, de Juli Garreta, el públic assistirà a l’estrena d’una adaptació del mateix Garreta d’aquesta sardana, per a piano. Som, doncs, davant d’un acte cultural de gran rellevància. Perquè es dóna la circumstància, tal com diu Maria Àngels Suquet, que la història de la partitura “és molt bonica, ja que Garreta tenia molta relació amb Pau Casals, i amb Casals hi col.laborava un molt bon pianista polonès. Garreta féu un arranjament per a piano de Nydia, es va enviar, però no es va arribar a estrenar. Molts anys més tard, ara, s’ha pogut obtenir, i rescatar de l’arxiu, ja que fins a dia d’avui havia quedat allà mig oblidada”.

Aquesta és una de les activitats estrella d’aquesta fira del conte 2021, junt amb espectacles de carrer, la fira al passeig del mar, teatre amb El Pot Petit, la presentació d’un llibre infantil de Martí Gironell, o la nit de por i misteri amb contes i històries de nit al Cementiri municipal la nit de dissabte a diumenge (22.00h). Tota la info a www.guixols.cat/conte

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.