Santa Cristina d’Aro organitza rutes guiades de descoberta del patrimoni, acompanyades per guies experts

Santa Cristina d’Aro organitza rutes guiades de descoberta del patrimoni, acompanyades per guies experts

Santa Cristina d’Aro organitza, al llarg de l’any, diverses rutes guiades de descoberta del patrimoni amb la col·laboració d’Atzagaia, un col·lectiu de professionals vinculats a l’arqueologia i la investigació de la prehistòria, que es dedica a la difusió i divulgació del patrimoni arqueològic i cultural, empresa encarregada de la dinamització d’aquestes activitats al municipi.

En total, enguany, s’han preparat un total de 13 activitats que van iniciar-se el passat 27 de març i que culminaran el 31 d’octubre. Totes elles segueixen les mesures de seguretat establertes pel Procicat, tenint en compte el número de persones, la distància de seguretat, la higiene de mans i la mascareta sempre posada, entre d’altres.

La majoria de les activitats es realitzen en cap de setmana i estan dirigides a famílies amb infants a partir de 6 anys. Fins al moment, ja s’han realitzat quatre activitats: ‘Recerca entre dòlmens’ el 27 de març; ‘Artesans de la prehistòria’ el 18 d’abril; ‘Constructors de megapedres’ el 8 de maig; i la ruta en bicicleta ‘El Balcà a cop de pedal’ del passat 23 de maig. Totes amb un gran èxit d’assistència, doncs en poques hores es van omplir les llistes d’inscripció i, en la majoria dels casos, es va haver de crear una llista d’espera per a les persones que s’havien quedat fora.

Les properes activitats programades a partir d’aquest mes de juny són, en primer lloc, ‘El patrimoni de Solius: Sancte Agnetis, remences i sepulcres’. Aquesta activitat, que es realitzarà els dies 26 de juny i 31 de juliol, consisteix en un passeig de 2 km aproximadament que ens portarà a descobrir i resseguir la història i el paisatge del territori de Solius, tot visitant l’Església de Santa Agnès, les restes del Castell de Solius i la Cova dels Moros, d’origen prehistòric.

Els dies 10 de juliol, 4 d’agost i 2 d’octubre està programada l’activitat ‘Trepitja el passat! El poble de Santa Cristina’. Les persones participants en aquesta activitat descobriran l’origen i l’evolució del poble de Santa Cristina d’Aro mitjançant una gimcana que els portarà a llocs d’interès de la història del territori, resolent els enigmes i reptes que proposa la història de Santa Cristina.

Ja a l’agost, el dia 19 es realitzarà l’activitat ‘Santa Maria de Bell-lloc: de termes romanes a capella’. Santa Maria de Bell-lloc és una vila romana amb termes, capella paleocristina, església romànica i cementiri tardoantic i medieval. L’església de Santa Maria i l’arqueologia vertical ens portaran a descobrir la tardoantiguitat: el pas de l’imperi romà a l’edat mitjana.
A finals de mes, el dia 28 d’agost, es repetirà l’activitat ‘Artesans de la prehistòria’, que ja es va realitzar a l’abril amb un gran nombre d’assistents. En aquesta activitat descobrirem la cultura megalítica a partir de la Cova d’en Daina i, fixant-nos en les restes arqueològiques i els aixovars que es recuperen en espais com aquest, ens endinsarem en dues activitats que es portaven a terme a les societats de moment: la ceràmica i la cistelleria. Cada participant es podrà fer un vas ceràmic i un mini cistell amb fibres vegetals.

Al setembre continuarem amb l’activitat ‘Terra i tributs: Romanyà medieval’. El nucli de Romanyà i l’església de Sant Martí ens portaran al passat feudal de la Catalunya Vella i les persones participants es posaran a la pell dels remences d’aquestes terres: caldrà mantenir la família i el mas pagant tot allò que es requereixi als seus senyors feudals, tant laics com eclesiàstics.

Finalment, culminarà el cicle d’activitats de descoberta del patrimoni amb l’activitat ‘La mort al neolític. Fem d’antropòlogues’, programada pel dia 31 d’octubre. En motiu del dia dels difunts, l’activitat es centrarà al dolmen de la Cova d’en Daina i en la seva funció a la prehistòria: un espai funerari. Parlarem de la mort en les comunitats neolítiques i descobrirem com els arqueòlegs i antropòlegs estudien els enterraments per a poder saber com vivien i com morien les persones. Ens posarem a la pell d’un antropòleg/a i estudiarem les restes de l’enterrament de la cambra funerària: l’aixovar (materials i objectes) i l’esquelet humà (sexe, alçada, edat o malalties patides).

En resum, un conjunt d’activitats lúdiques dirigides a famílies per a conèixer el nostre territori, descobrir-ne el seu patrimoni i endinsar-nos en la seva basta història, de la qual encara tenim molt per aprendre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.