Pugna pel llegat de Quimeta Serra

Pugna pel llegat de Quimeta Serra

La ceramista i pintora guixolenca Quimeta Serra, que enguany fa 93 anys, va tancar el 22 d’abril l’acord de donació de la seva col·lecció personal a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols. Es tracta d’un fons de 121 peces, entre ceràmiques, olis i altres creacions artístiques, a través de les quals es pot resseguir la seva trajectòria artística, que va arrencar en la dècada dels setanta. Però en paral·lel, l’artista i la seva família ara reclamen que l’altra part del llegat que van cedir, el 23 de desembre de 2016, a la Cambra de Sant Feliu, li sigui retornada.

L’inventari en possessió de la Cambra inclou 141 referències més de peces de ceràmica, olis, dibuixos o aquarel·les, que Serra va donar amb l’esperit que es fes divulgació de l’obra i altres opcions obertes, com ara beques a estudiants d’arts. Però l’advocat de l’artista i la seva família, Jordi Vilà, mostra el “disgust” pel fet que “després de més de quatre anys no s’ha bellugat res”. Vilà, arran de la primera petició verbal no atesa, va trametre un burofax per reclamar el retorn dels fons, però de moment les converses estan encallades.

La Cambra vol gestió compartida

Fonts de la Cambra guixolenca defensen que diverses peces de Quimeta Serra s’exposen a les instal·lacions del Nàutic Vell, l’espai que tenen en concessió de Ports, i obren la porta a cedir peces per a exposicions conjuntes amb el nou fons cedit al consistori, com ara la que es prepara amb vista a l’estiu al monestir. Però de moment es mostren ferms a conservar la titularitat de l’altra part del llegat, i defensen que l’exposició d’aquestes peces s’ha endarrerit, ja que “els contactes amb institucions com ara la Generalitat s’han produït en un context de canvis d’organigrama i congelat per la Covid-19”.

Per l’expresident de la Cambra, Joan Puig, artífex en el seu moment de la donació però que ara està al marge de les converses, una opció seria “compartir la col·lecció per a exposicions, però mantenint-ne la titularitat”. I posa l’exemple de les exposicions sobre el carrilet, que amb un fons custodiat per l’Arxiu Municipal de Sant Feliu es va poder veure arreu dels altres municipis per on passava la ruta.

Per part de la família, però, Vilà expressava ahir que la intenció és anar endavant en la reclamació a través dels jutjats. I l’alcalde, Carles Motas, es va oferir el dia que Serra va formalitzar la donació a l’Ajuntament a fer de mitjancer per “resoldre discrepàncies” amb la Cambra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.