Sant Feliu celebrarà l’any Caimó el 2019

Sant Feliu celebrarà l’any Caimó el 2019

Durant l’any 2019 se celebraran dos importants aniversaris històrics a Sant Feliu i al conjunt de les nostres comarques: el 150è del famós Foc de la Bisbal i el 200è del naixement del prohom Pere Caimó, dos referents injustament desconeguts per a molts empordanesos fins que Àngel Jiménez n’ha publicat una sèrie de bons articles en els darrers mesos.

Efectivament, el ganxó Pere Caimó (1819-1878) ha de ser considerat un dels referents socials i polítics del segle XIX gironí juntament amb Abdon Terrades, Francesc Sunyer, Narcís Monturiol, el músic Joan Goula o Isabel Vila, considerada aquesta la primera sindicalista catalana, per anomenar-ne només uns quants. Caimó va ser diputat a Corts pels republicans federals i alcalde de Sant Feliu en moments molt difícils. Va haver d’enfrontar-se a una església molt dominant i integrista i a una monarquia opressora, no tan diferent a la que patim avui podríem afegir.

Caimó va liderar l’ample moviment republicà, antilleves militars i progressista que advocava la superació de l’arnat i corrupte regnat d’Isabel II i la introducció de mesures socials progressistes per modernitzar la societat. Considerava que la revolució que s’havia iniciat el 1868 l’havia traïda el General Prim tot mostrant  una agenda monàrquica i conservadora gens permeable al progrés social. La reacció de Pere Caimó, com a digne representant dels ganxons de classe treballadora, era de proclamar la República a Girona. Per fer-ho, el van seguir milers d’empordanesos de totes les poblacions veïnes –Calonge, Palamós, la Vall d’Aro, Palafrugell- una mena d’exèrcit popular formada majoritàriament de tapers. En paral.lel, Isabel Vila es va fer famosa formant un cos d’infermeres que els va servir a l’enfrontament amb l’exèrcit espanyol a la Bisbal, on només foren dispersats després d’oposar-hi una dura resistència i en raó d’una falsa operació de negociació que va acabar amb la detenció de Caimó a traïció.

Per celebrar aquestes efemèrides, s’ha creat un Grup Promotor. En mutu acord amb l’Ajuntament de Sant Feliu, i altres contrades, s’està preparant un seguit d’actes per recordar l’aniversari del naixement de Caimó, al voltant de l’u d’abril, com ara una sèrie de visites guiades pel Sant Feliu Republicà i la representació de l’obra “Isabel Vila al Foc de la Bisbal” –monòleg protagonitzat per la popular actriu Carme Sansa– a diverses poblacions del Baix Empordà, Gironès i la Selva durant el curs de l’any. Se’n farà una funció estel·lar a la Bisbal el mateix dia 6 d’octubre, dia en què farà exactament 150 anys del Foc de la Bisbal.

Per més informació, o per participar-hi, us podeu dirigir al Grup Promotor del Bicentenari Caimó a l’adreça electrònica anyCaimo@gmail.com.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.