El doctor Toni Beltran presenta el seu llibre “Ensenye’m la llengua”, divendres a Santa Cristina

El doctor Toni Beltran presenta el seu llibre “Ensenye’m la llengua”, divendres a Santa Cristina

El doctor Toni Beltran, que treballa a l’ABS de Sant Feliu de Guíxols, presenta el seu llibre “Ensenye’m la llengua” aquest divendres, a les 19 hores, a la sala polivalent de la Caixa de Santa Cristina d’Aro. El llibre, amb il·lustracions de Josep Maria Pous-Culí, recupera un vocabulari popular i col·loquial de l’àmbit mèdic, com poden ser rogall, cor agre, frisança, ànsia, tropell… L’acte, que organitza l’Ajuntament de Santa Cristina i l’editorial Gregal, comptarà amb les intervencions del primer tinent alcalde i regidor de Cultura, Josep Xifra, i de l’escriptor i investigador Gerard Bussot.

Segons explica l’editorial: “El lèxic del català referit a la salut i a les malalties està pioc i té unes quantes xacres derivades de l’estandardització de la llengua i de la influència del castellà. Els tirons i els desgarros guanyen presència a les consultes en detriment de les estrebades i carns esqueixades, i els chichons i els sarpullits de mica en mica passen davant dels nyanyos i les granissades”. I afegeix: “De la mateixa manera que s’han recuperat paraules com segell, bústia o vorera, hem de ser capaços de fer el mateix amb el ventre de la cama, encarcarat o rogall. Si els nostres avantpassats, que no van poder estudiar en català, van conservar els mots, seria una trista paradoxa que els joves d’avui els perdessin.”

Antoni Beltran i Genescà (Matadepera, 1955) és canetenc i ganxó d’adopció. Llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (Hospital de Sant Pau), especialista en Medicina Interna i en Medicina Familiar i Comunitària, va ser metge internista a l’Hospital Sant Joan de Reus i de capçalera als pobles de Puigpelat i Alió (Alt Camp). Des de fa més de tres dècades exerceix de metge d’atenció primària i com a geriatre a Sant Feliu de Guíxols.
Complementàriament a la seva activitat professional, ha pres la iniciativa, en el marc de l’Espai del Metge Rural, de recuperar i ordenar el vocabulari popular relacionat amb la salut.

Josep Maria Pous-Culí (Ripoll, 1940) és dissenyador gràfic i il·lustrador. Va cursar Belles Arts a l’Escola Superior de Sant Jordi de Barcelona i va estudiar també gravat, tipografia i fotografia al Conservatori de les Arts del Llibre, a la Facultat de Belles Arts, al Centre CEI i a l’Escola Eina, de Barcelona. Ha treballat com a il·lustrador per a diverses editorials, en llibres d’ensenyament i de literatura infantil i juvenil, i com a dissenyador gràfic en dues empreses multinacionals del sector farmacèutic i en diverses agències de publicitat. També ha fet exposicions de pintura i dibuix a la Mitre Gallery i a la Sala Jaimes, de Barcelona.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.