Dues exposicions de Josep Amat a la nostra ciutat

Dues exposicions de Josep Amat a la nostra ciutat

 

Sfg12-325x256

Dues exposicions recordaran aquest estiu a Sant Feliu l’artista Josep Amat i Pagès (Barcelona, 1901-1991), molt vinculat a la nostra ciutat. Aquestes dues mostres a l’Espai Cendrós formen part dels actes commemoratius del 25è aniversari de la mort del pintor, que la Fundació Amat va posar en marxa el gener passat.

La primera exposició, Josep Amat: les llums del Passeig, de gener a desembre, al llarg de més de 50 anys, s’inaugurarà dissabte vinent (19.30 h) amb la presència de l’alcalde de Sant Feliu, Carles Motas; la directora de l’Espai Cendrós, Laura Cendrós, i el president de la Fundació Amat i fill del pintor, Josep Amat i Girbau, reconegut catedràtic de tecnologia de computadors i professor emèrit de la UPC.

Aquesta exposició, que estarà oberta fins al 5 d’agost, reunirà dotze obres que mostren el passeig del Mar en cadascun dels mesos de l’any. De fet, l’Espai Cendrós (rambla Vidal, 1) està situat als baixos de l’edifici on Amat va tenir un pis llogat durant anys, des d’on va pintar molts quadres, alguns dels quals formen part d’aquesta exposició. La dona d’Amat, Isabel Girbau, era filla de Sant Feliu, on l’artista va fer llargues estades des del 1939 fins pocs anys abans de morir, i on va ser enterrat.

La segona exposició, Amat íntim, s’inaugurarà el 6 d’agost i inclourà quadres –la majoria inèdits– que va pintar com a testimoni de temps difícils i de records del seu entorn més proper. Es podrà visitar fins al 10 de setembre.

La Fundació Valvi de Girona també s’ha afegit a la commemoració de l’aniversari d’Amat amb dos actes que tindran lloc la setmana vinent: el dilluns 18 de juliol a les 19 h, el prestigiós historiador de l’art Francesc Fontbona hi oferirà una conferència sobre Josep Amat i la seva obra, i el dimecres 20 a les 19 h es projectarà a la sala d’actes de la fundació el documental Josep Amat, que el cineasta guixolenc Alfons Hereu va realitzar l’any 1975, amb motiu del Congrés de Cultura Catalana, i que s’ha digitalitzat recentment. El documental serà comentat pel poeta i activista Josep Tarrés. La Fundació Valvi també exposarà fins al 30 de juliol una desena de quadres d’Amat, cedits per la seva fundació, amb el títol genèricAires d’estiu.

En la conferència de dilluns, Fontbona farà un repàs de la llarga i prolífica trajectòria d’Amat, que va pintar més de dues mil obres. Fontbona recordarà els seus primers contactes artístics a París; els difícils anys de la Guerra Civil i la postguerra; l’acord amb el marxant Joan Anton Maragall i Noble (1902-1993), propietari de la Sala Parés, que li va garantir la subsistència de la família; els estius a Sant Feliu i, a partir del 1970, un reconeixement tardà que es va traduir en diversos guardons i distincions: el 1981 Amat va ingressar a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, i el 1988 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.