EXPOSICIÓ SOBRE LA MANCOMUNITAT DE CATALUNYA A GIRONA

EXPOSICIÓ SOBRE LA MANCOMUNITAT DE CATALUNYA A GIRONA

 

500-MANCOMUNITAT

Des d’aquest dimarts, 1 de desembre fins el 31 de gener s’exposa a la planta tercera del Monestir l’exposició itinerant “La Mancomunitat de Catalunya a les terres de Girona”, que es va constituir el 6 d’abril de 1914 amb l’objectiu de recuperar l’autogestió administrativa de Catalunya, restant activa entre 1914 i 1923 i agrupant les 4 diputacions catalanes. Va ser presidida per Enric Prat de la Riba (1914-1917) i un cop mort aquest, per Josep Puig i Cadafalch (1917-1923).
Després del cop d’Estat de Primo de Rivera, Alfons Sala va presidir-la entre 1923 i 1925. Va adquirir una gran importància política ja que representava el primer reconeixement per part de l’estat espanyol de la personalitat i de la unitat territorial de Catalunya des del 1714.
Va dur a terme una important tasca de creació d’infraestructures de camins i ports, obres hidràuliques, ferrocarrils, telèfons, beneficència, cultura i sanitat. També va emprendre iniciatives per augmentar els rendiments agrícoles i forestals introduint millores tecnològiques, de serveis i educatives i va potenciar els ensenyaments tecnològics necessaris per a la indústria catalana.

Font de la notícia: Ràdio Sant Feliu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Verificació (no es una màquina) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada