“AMB ULLS ESTRANGERS” A LA CASA IRLA

“AMB ULLS ESTRANGERS” A LA CASA IRLA

 

600-IRLA

Segons Informa Radio Sant Feliu El proper divendres dia 16 d’octubre a les 20 h a la Casa Irla es FARÀ la presentació del llibre “Amb ulls estrangers” d’Arnau González i Vilalta (Barcelona, 1980).
Si hi ha un període històric en el qual la història de Catalunya podria haver patit canvis radicals, aquest és la Guerra Civil. En un país en plena Revolució social, diversos diplomàtics europeus i americans destacats a Barcelona especularen insistentment amb la creació d’una República Catalana independent. Una possibilitat que expressarien desenes de vegades en els documents enviats a Mussolini, al govern francès, al Foreign Office o al Palácio das Necessidades de Lisboa. De fet, tant els diplomàtics com la premsa internacional es preguntaven per què no s’acomplia una possibilitat que els semblava evident.
La resposta cal buscar-la en la realitat complexa d’una Catalunya en guerra dominada pels anarquistes, gairebé independent de facto, en pugna amb el govern republicà i amb uns sectors nacionalistes que no van voler o no es van atrevir a anar més enllà. Una suma sorprenent d’elements que es descobreixen a partir de l’estudi de la visió dels diplomàtics i periodistes de França, Itàlia, Portugal, Bèlgica i la Creu Roja Internacional.
Per tant, “Amb ulls estrangers” aborda per primera vegada la mirada que la diplomàcia d’algunes de les principals potències europees van transmetre als seus governs de la Catalunya en guerra (1936-1939).
Un interès que se centraria en la possibilitat de la independència catalana, la força dels corrents d’extrema esquerra catalans i la protecció dels interessos i ciutadans estrangers establerts al país.
Arnau González i Vilalta és professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma  de Barcelona. Ha publicat una quinzena de llibres en els quals s’ha centrat les seves línies d’investigació al voltant del nacionalisme català en el període republicà, figures com les del President Companys o la mirada diplomàtica de la Catalunya dels anys trenta, especialment durant la Guerra Civil.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.