Michelle Shocked: “Odio Google perquè ho està destruint tot”

Michelle Shocked: “Odio Google perquè ho està destruint tot”

 

Girona. Redacció. Entrevista a la cantautora nord-americana Michelle Shocked..
Girona. Redacció. Entrevista a la cantautora nord-americana Michelle Shocked..

 

Segons Informa El Punt Avui Michelle Shocked (Dallas, Texas, 1962) ha estat una víctima de la pirateria des dels inicis de la seva carrera musical, ara fa trenta anys. De fet, el seu primer disc, The Texas campfire tapes (1986) va néixer com una gravació il·legal feta amb un Walkman Sony que posteriorment va publicar en disc Mercury Records. Així que Michelle Shocked menysprea la pirateria (“no penso fer un disc perquè me’l robin”) i tot allò que la fomenta, començant per internet: “Odio Google perquè ho està destruint tot: la música, el periodisme, la cultura en general”, deia ahir a Girona unes hores abans d’oferir un concert sorpresa a El Cafè del carrer Ciutadans, aprofitant un parell de dies de descans al mig de la intensa gira que aquest mes de setembre està portant a terme pel sud d’Europa, amb Lach, un dels pioners de l’escena antifolk novaiorquesa com a convidat. La gira, organitzada amb el suport logístic d’Albert Mestres, inclourà dues dates més a les comarques gironines: el 22 de setembre a la casa Irla de Sant Feliu de Guíxols i el 23 al Mediterrània Espai Fòrum de Palafrugell, després d’haver passat el dia 19 pel Mercat de la Música Viva de Vic.

Antifolk? Folk alternatiu? Michelle Shocked ja feia tot això quan ningú no utilitzava aquestes etiquetes, que ella defineix com una reacció al concepte més tradicional de l’americana. A finals dels anys vuitanta va irrompre com una jove cantautora indomable, amb discos com ara Short Sharp Shocked (1988) –amb Michelle en plena detenció policial, a la portada– i Captain Swing (1989), que li van donar alguns èxits internacionals, com ara On the greener side, amb un vídeo que parodiava les dones objecte d’Addicted to love de Robert Palmer. Va vendre molts discos i va ser finalista a un Grammy, però ella volia altres coses, sobretot independència i llibertat creativa. Uns anys més tard va muntar el seu propi segell discogràfic, Mighty Sound, amb el qual va reeditar els seus primers discos, després d’haver recuperat el control legal sobre tota la seva obra amb Mercury. “Ara la meva carrera està en un nivell de popularitat molt baix, però sóc a l’undeground perquè aquesta ha estat la meva elecció i vull fer les coses a la meva manera. Jo continuo sent molt ambiciosa: vull causar encara més problemes que quan tenia 18 anys”, diu amb ironia aquesta dona de 53 anys que continua tenint l’esperit rebel d’aquella jove activista punk que es reafirmava en públic amb una imatge molt dura: una cuirassa que, amb els anys, ha deixat al descobert una dona “molt tendra”, però de conviccions inalterables. “Jo he canviat com a persona, però el meu punt de vista creatiu sempre ha estat el mateix, i els temes de les meves cançons no han variat: la dignitat, la llibertat, la pau…”, diu Michelle. “Abans es valorava en un artista que tingués talent i fos imaginatiu. Ara només es té en compte que faci declaracions controvertides”, hi afegeix la cantant, que ha patit autèntiques campanyes de descrèdit i manipulació de les seves opinions per internet. Per això també odia Google i demana al seu públic que no la gravi en directe.

El seu pròxim projecte es titula Me La Rayo i és un espectacle que vol estrenar a principis de l’any vinent, inspirat en l’art chicano i la subcultura pachuco de la comunitat mexicana de Los Angeles, en la qual veu “l’actitud del punk”. Cada cançó del projecte estarà inspirada en un quadre d’un artista chicano diferent, de la col·lecció de l’actor Cheech Marin (Cheech & Chong). Michelle Shocked també actuarà aquesta tardor a Hopscotch, una òpera mòbil que tindrà lloc a Los Angeles i en què ella cantarà des d’una de les 24 limusines que seran els escenaris, amb públic tant a dins dels vehicles com a l’espai central del Southern California Institute of Architecture, on 24 pantalles mostraran el que passa a l’interior dels cotxes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.