Exposició Fustes i Canons, una aventura del segle divuit

Exposició Fustes i Canons, una aventura del segle divuit

 

Imprimir

Aquest dissabte, 28 de febrer, a les 18h, s’inaugura, a les Sales del Palau de l’Abat del Monestir de Sant Feliu de Guíxols l’exposició “Fustes i Canons, una aventura del segle XVIII”. És una mostra organitzada per l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols-Museu d’Història, que dura des del 28 de febrer al 31 de maig de 2015. El dia de la inauguració, a les 18.00 h. hi haurà concentrada a l’entrada del Monestir de Sant Feliu membres de l’Associació Miquelets de Girona , que recrearan el Regiment d’Infanteria de Línia de Sant Narcís, enquadrat dins l’exèrcit català en el període Juny 1713 – Setembre 1714, que participà en la defensa de Barcelona. Després, parlaments a càrrec de les institucions promotores.

L’exposició tracta un fet molt trascendent per a la ciutat de Sant Feliu, la instal.lació d’unes drassanes reials a la badia per a contruir-hi grans vaixells de guerra el primer terç del s. XVIII. Un període en què la ciutat de Sant Feliu- com és el cas de moltes ciutats mitjanes a Catalunya i a la Mediterrània- tingué un gran dinamisme comercial. La fabricació i venda d’aiguardent, la confecció de xarxes, les drassanes de velers i barques de mitjana, la incipient manufactura del tap de suro; en van fer un centre comercial important. La mostra parla d’aquest segle anomenat de les llums i d’un racó de la costa catalana amb un recer natural i a mig camí entre França i la capital catalana; dos elements que van propiciar l’elecció per a instal.lar-hi unes drassanes reials de construcció de vaixells de guerra.

Sant Feliu de Guíxols, a través de tots els temps, ha format part important de la història de la Mediterrània, tant per les gestes dels seus habitants com per les seves singulars construccions navals. A les drassanes de la nostra ciutat s’han construït embarcacions i naus de tota mena, des de la més humil embarcació de pesca o treball, fins a navilis de línia, passant per velers o inclús bucs d’acer. La culminació de la fàbrica de vaixells a Sant Feliu de Guíxols arriba de la ma del marqués de Bergeick, Antonio Gaztañeta i el Cardenal Alberoni; al crear-se la Fàbrica Real de Navios, durant el regnat de Felip V.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.