Lligalls al Google

Lligalls al Google

 

Sant Feliu de Guíxol

Segons Informa El Punt Avui L’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols ha estat un dels primers d’Europa a aprofitar l’eina Open Gallery de Google , per bastir una exposició virtual de documents històrics sobre l’abast dels fets de la guerra de Successió al municipi. La nova aplicació del gegant informàtic, que es va estrenar a principis d’any, estava pensada per exhibir a la xarxa col·leccions pictòriques o fotogràfiques de museus, galeries d’art o artistes privats, però no pas fons documentals, motiu pel qual els responsables de l’arxiu guixolenc han rebut felicitacions des de la seu europea de Google, a París.

El tècnic artífex del recull de lligalls, l’historiador Josep Auladell, explica que l’origen de la mostra va ser improvisat: “Vam demanar una invitació perquè pensàvem que era una nova oportunitat de facilitar la consulta de documents”, ja que l’eina permet navegar amb rapidesa entre originals escanejats i ampliar-los per llegir els textos manuscrits o consultar les il·lustracions i gravats. Per exemple, s’hi pot trobar el rebut de l’any 1705 pel pagament d’11 lliures i 8 sous al patró Jacint Cateura pel viatge que va dur en el seu llagut els regidors de la vila de Sant Feliu de Guíxols fins a Barcelona, per jurar obediència al rei Carles III; detalls de les despeses econòmiques i de provisions que el conflicte va suposar per al municipi, i una fotografia recent d’un pany de clau que encara perviu en una porta guixolenca amb l’emblema austriacista –signe de les simpaties dels antics residents a la casa per la dinastia dels Àustria.

Per Auladell, els avantatges de les exposicions virtuals són el seu ampli abast, el baix cost i el fet que “són molt flexibles: es poden anar ampliant amb el temps” o derivant-ne la temàtica. Més recentment, per exemple, han encetat una segona mostra dedicada a l’activitat de les drassanes guixolenques en la construcció de velers i vaixells de vapor. I entre els projectes de futur, tenen pensat treure a la llum de la xarxa bona part de l’ingent fons de documents, plànols, imatges i clips de filmacions de l’antic carrilet fins a Girona

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.