El fons d’Esteva i Cruañas, a l’arxiu municipal guixolenc

El fons d’Esteva i Cruañas, a l’arxiu municipal guixolenc

 

Excavació d'un forn

Segons Informa El Punt Avui Els fills de l’historiador guixolenc Lluís Esteva i Cruañas han formalitzat aquest agost l’ingrés de tot el seu fons documental i part de la seva biblioteca a l’Arxiu Municipal de Sant Feliu. Mestre de professió, Esteva va ser una persona vital i polifacètica. Va ser l’impulsor i fundador, l’any 1981, de l’Institut d’Estudis del Baix Empordà. I a més de la història local guixolenca es va centrar en la recerca arqueològica, amb una dedicació especial al món de la prehistòria i els monuments megalítics.

El fons abasta 7,4 metres lineals, desglossats en 499 unitats documentals textuals, uns 12.300 negatius fotogràfics, 134 plaques de vidre, 340 diapositives i un nombre aproximat de 600 positius fotogràfics, a més de 92 publicacions i 267 separates de revistes. Es tracta d’un conjunt documental generat entre els anys 1919 i 1994, amb alguns documents d’època més antiga afegits pel mateix Esteva i altres de data posterior, incorporats després de la seva mort.

Les aportacions d’Esteva són un referent necessari en el coneixement de la prehistòria i dels monuments megalítics de Catalunya. Tanmateix, la seva obra té un abast molt més ampli, ja que va publicar més de 250 articles i estudis sobre temes i períodes històrics diversos, en bona part centrats en Sant Feliu de Guíxols i rodalia.

El fons comprèn material de treball utilitzat en les seves recerques sobre la història i el patrimoni de Sant Feliu i la vall d’Aro, còpies de documents d’arxiu, anotacions manuscrites i buidatges de dades, articles i resums de llibres. També hi ha la correspondència amb una llarga llista de corresponsals, i respecte als llibres, n’hi ha d’autors guixolencs o vinculats al municipi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.