FILMS DE MATAS A LA CASA IRLA

FILMS DE MATAS A LA CASA IRLA

Segons Informa Radio Sant Feliu El proper divendres, 21 de febrer, a les 7 de la tarda, a la Casa Irla, es fa la cloenda de la magnífica col·lecció de quadres de l’exposició d’homenatge a l’artista-pintor i polifacètic Alexandre Matas que, tot i que s’hi exposaven més de 20 obres eren només un tastet de l’important llegat que va deixar després de la seva mort i dels quals encara falta poder disposar d’una quinzena d’obres que va deixar expressament a la Ciutat tal i com havia declarat a la nostra emissora.
Però Matas, a més d’un gran pintor era una persona inquieta i, abans de dedicar-se professionalment a la pintura, combinava la seva antiga professió de lampista de Can Terradas amb altres inquietuds, moltes d’elles fruit de l’altruisme que sempre va evidenciar.
A més de ser un dels joves impulsors de la vella emissora d’ona mitja, Ràdio Joventut, al Monestir, l’any 1963, una dècada més tard es va passar uns anys creant pel·lícules de dibuixos animats conjuntament amb altres col·laboradors com Narcís Franquesa.
En el petit garatge que tenia als baixos del bloc on vivia al Sot dels Canyers, hi va muntar el seu estudi de treball. La imaginació superava amb escreix les possibilitats econòmiques però, amb perseverança i milers d’hores de dedicació, varen tirar endavant els seus projectes encadenat els dibuixos a través d’una immensa truca (màquina de fotografiar de grans dimensions) pròpia del professor Franz de Copenhague del TBO. Només aquell immens aparell ja era en sí una autèntica obra d’art.
Corria l’any 1972 quan va començar a fer pel·lícules de 8 mm com “Frius l’esquimal” o “Somni”. Fou fundador i director del grup Experimental Ninots amb el qual creà diversos curtmetratges com “Preludi en ja” (1981), guanyador del Fil d’Or al millor film al 25è Festival de Curtmetratges de Cannes (1982) i el Cavaller d’Argent al millor film d’animació a Malta (1983); també rodaren “Missió espacial” (1987), coproduït per TV3 i la Generalitat de Catalunya i guanyador també de diversos premis com el Cavaller d’Or al millor film d’animació al XVIII Festival de Cinema Independent de Malta i el Primer Premi al XXVIII Festival de Curts d’Algarbe (Portugal, 1989).
Aquest divendres també es donarà visibilitat a aquesta etapa amb la projecció de les pel·lícules de dibuixos animats titulades “Preludi en ja” i “Missió Espacial” que complementaran un documental sobre la seva figura anomenat “Alexandre Matas, un pintor de cavallet”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.