Aquest dijous Acte d’homenatge a les víctimes del nazisme

Aquest dijous Acte d’homenatge a les víctimes del nazisme

Aquest dijous 5 de maig a les 10.00h al Monòlit dels Jardins Juli Garreta es portarà a terme un acte amb motiu del Dia d’Homenatge als deportats i morts a Mauthausen i en altres camps, i a totes les víctimes del nazisme.

Aquesta data coincideix amb la commemoració de l’alliberament d’aquest camp el 5 de maig de l’any 1945.
Prop de 10.000 persones del nostre país van ser deportades a camps nazis, i molts milers més van ser també víctimes del nazisme com a treballadors forçats o per altres circumstàncies.
A Mauthausen hi van estar internats majoritàriament exiliats republicans al final de la Guerra Civil. Van patir innombrables atrocitats i un total de 5.117 van morir allà i en altres camps de concentració nazis. Entre ells hi va haver-hi guixolencs.

A l’acte hi haurà una ofrena de flors per part d’alumnes i professors participants en el Projecte “Temps de guerres” del Museu d’Història, inclòs dins el Programa Àngel Jiménez de Memòria Democràtica. També hi participaran representants del consistori i hi col·laboraran dos professors de l’escola de música.

El projecte ha comptat amb onze xerrades als diferents grups de 4t d’ESO i de GES del Centre de Formació d’Adults , a càrrec de Josep Murlà, estudiós, i Jordi Gaitx, arxiver i membre del Consell assessor del Museu Memorial de l’Exili. Algunes classes també han realitzat itineraris temàtics per la ciutat, amb patrimoni tan rellevant com el refugi del Puig, el niu de metralladores i el cementiri.

La segona part del projecte educatiu ha estat la participació directa dels alumnes i professors en l’elaboració d’un audiovisual, basat en la creació per part dels alumnes de breus monòlegs ficant-se a la pell tant dels familiars com de les pròpies víctimes als camps d’extermini. Aquestes creacions han estat enregistrades pels propis alumnes, i els tècnics del Museu n’elaboren un audiovisual que aquest maig es presentarà al canal youtube del Museu d’Història.

Hem de recordar que el 29 d’agost de 2019, el Ple de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va acordar d’impulsar un grup de treball amb la finalitat de preparar un acte d’homenatge i reconeixement de la ciutat cap a les persones de la ciutat víctimes del nazisme.

També s’està a l’espera que la Generalitat de Catalunya instal.li les llambordes conegudes com Stolpersteine, petits monuments creats per l’artista alemany Gunter Demnig a col·locar als llocs de naixement, residència o treball d’aquestes persones víctimes del nazisme i que han estat instal·lades en molts països i ciutats europees.

La recuperació de la memòria històrica recent ha estat una de les voluntats de la ciutat, treball desenvolupat al llarg de molts anys, sobretot per part del Grup per a la Recerca de l’Època Franquista i difós a través de les seves publicacions, els Tallers d’Història i les Jornades Memòries i Història del Museu. A part de les publicacions- moltes d’elles consultables en línia- un monòlit aixecat al Passeig del Mar, honora i recorda els qui varen patir els camps nazis. La recerca és bàsica per poder iniciar un projecte com aquest i ha estat cabdal la col·laboració dels investigadors amb el Museu de Marc Auladell, de l’Arxiu Municipal, i Pilar Francès.

És precisament anant als noms propis de les víctimes del nostre entorn que s’intenta que aquells esdeveniments terribles no es relativitzin ni es banalitzin. És sabent els llocs on varen viure o treballar que des del present podem arribar a imaginar com noms llunyans com Mauthaussen o Auschwitz poden arribar a estar tan lligats a Sant Feliu de Guíxols.

Una besnéta d’una de les víctimes, Eusebi Vicens, alumna de l’Institut Sant Elm, tornarà a participar en l’ofrena. I seran- en representació de tots els alumnes participants- dos alumnes de l’Institut Sant Feliu, que faran un breu parlament.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.