Donem la benvinguda als Gegants Nous!

Donem la benvinguda als Gegants Nous!

El dia 29 de juliol arriben a Sant Feliu de Guíxols els NOUS GEGANTS, rèplica dels anteriors, que s’han construït recentment amb materials més lleugers i moderns.
En l’acte es farà el bateig i presentació dels nous gegants, i es farà una trobada entre els antics i els nous.

Aquest és el programa:

  • 10.00h Sortiran els VELLS gegants, acompanyats de les colles padrines (Caldes de Malavella i Calonge) des de l’Ajuntament. Aniran pels carrers Anselm Clavé i Sant Pere.
  • 10.00h A la mateixa hora, simultàniament sortiran des del Col.legi Gaziel els NOUS gegants, amb la Colla Gegantera Ganxona
  • 10.30h Junts coincidiran al punt intermig, que serà la placeta de Sant Joan.
  • 10.45 Parlaments de les autoritats i representants de l’entitat, amb traspàs de poders entre els gegants vells i els nous. Seguirà una ballada de gegants i lliurament d’obsequis. Apadrinen la vetllada la Colla Gegantera de Calonge i Caldes de Malavella.
    Tothom anirà en comitiva fins a l’Ajuntament, on els gegants vells ja quedaran exposats durant tota la Festa Major.

    *Nota: es farà una nova trobada dels quatre gegants, els dos vells i els dos nous, el dia del Pregó, 31 de juliol, al vespre.

Història dels Gegants de Sant Feliu
Els gegants actuals tenen les següents dimensions: en Feliu pesa 54 kg i medeix 3.15m. L’Àngela pesa 52 kg i mesura 3.05m. Són dels més antics que hi ha en actiu. Faran 65 anys al 2019, és a dir, foren construïts l’any 1954.

Es van realitzar en un taller de Saragossa, el qual va comprar els motllos al taller “Ingenio” de Barcelona. Van ser estrenats el 16 de juny del mateix any (1954), un dia de Corpus Christi.
Els vestits originals van ser bordats al realç per la Sra. Cristina Oliu i Purrier, veïna de Sant Feliu, i van estrenar vestits nous el 1997.

Des del 1954 fins al 1986, és a dir durant 32 anys, no tenien nom oficial. Van rebre els noms de Feliu i Angela (prenent el nom dels patrons de la ciutat) en un acte de bateig popular, amb l’alcalde Josep Vicente com a mestre de cerimònies. Era un 27 de juliol de 1986.

Van ser testimonis del ‘bateig’ els gegants de les ciutats d’Aiguafreda, Canet de mar, Castelló d’Empúries, Figueres, Sant Hilari Sacalm, Sant Just Desvern, Vic i els gegants del barri de Sants de Barcelona.

Aquest 2018, una altra vegada trenta-dos anys més tard des d’aquell bateig de juliol, en surt una nova rèplica.

Actuaran com a padrins la colla gegantera de Calonge, i la colla gegantera de Caldes de Malavella.

El nou gegant masculí té una alçada de 3,26m i la geganta 3,14m.

Han estat construïts en la seva totalitat en un taller de Navata, Ventura & Hosta.
Els primers esbossos dels vestits han estat dissenyats per Aina Periz, de 18 anys, veïna de Sant Feliu. Amb els colors dels vestits s’ha volgut representar una part de l’essència de Sant Feliu: el mar (la geganta) i el suro (el gegant).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.