Festa de Pasqüetes · De l’1 al 3 d’abril

Festa de Pasqüetes · De l’1 al 3 d’abril

 

f91ed22a5893e89cb733416d56a8c736_L

Celebració de la plantada del pi de primavera a Castell d’Aro

Nova edició de la popular Festa de Pasqüetes de Castell d’Aro (web), de l’1 al 3 d’abril, que manté viva l’antiquíssima tradició d’anar a cercar el millor pi del bosc i fer-ne una plantada pública a plaça i celebrar-ho amb una gran festa a l’entorn del primer diumenge després de la Pasqua Florida (i per això anomenada Pasqüetes). Anys enllà se celebrava a tots els pobles de la Vall d’Aro per commemorar l’adveniment de la primavera.

La festa comença divendres 1 d’abril a la seu del Casino Castellarenc amb un tast de vins (19.30 h). Dissabte 2 d’abril és el moment de la festa del pi, amb una cercavila des de la Plaça Poeta Sitjar (16.30 h) a la recerca de l’arbre escollit, tallat amb destral -al mateix lloc se’n planta un- i traslladat, de nou, a la plaça (18 h) on s’hi fa una cercavila popular, la plantada i un berenar per a tothom. Simultàniament (17 h) a la mateixa plaça hi ha animació infantil i lliurament de premis del concurs de dibuix.

Al vespre, l’activitat es concentra a la Sala Polivalent on s’hi projecta en pantalla gegant el partit de futbol FC Barcelona-Real Madrid CF (20.30 h), i tot seguit s’hi fa una nova edició dels tastets de cuina i ball amb l’Orquestra The Morning Singers (23.30 h). L’endemà, diumenge 3 d’abril, hi ha missa solemne a l’Església de Santa Maria (12 h), sardanes amb la Cobla Baix Empordà a la Plaça Poeta Sitjar (18 h) i la botifarrada popular de fi de festa.

La primera data documentada d’aquesta celebració -que avui només es conserva a Castell d’Aro i a Cornellà del Terri- és l’edat mitjana. El pi escollit és tallat i repelat de brancatge, deixant només el plomall del cim, i s’introdueix al poble a braços o amb carro, i esdevé símbol de fertilitat i llibertat; i antigament s’aprofitava l’avinentesa de la festa per fer broma i plantar el pi davant l’església o de casa d’algun particular.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.